V12 koncept koji bi kompaniju Peugeot vinuo u zvezde

Ne postoji ništa što nam može zagolicati maštu kao koncept automobili, a samo je nekoliko lepše od predivnih superautomobila koji nažalost nikada nisu stigli u proizvodnju...

Oslobođen tereta bezbednosnih karakteristika, komfora i profita, francuski proizvođač Peugeot pokušao je da zadivi svet svojim 907 koncept modelom. Peugeot 907 je prvi put predstavljen 2004. godine, dok nas sada DriveTribe kanal šalje na put kroz vreme i vraća nas na početak priče o ovom unikatnom modelu i procesu njegovog nastajanja.

Zamišljen kao studija izrađena u čast završetka novog dizajnerskog centra kompanije, tim koji se nalazio iza ovog modela dobio je odrešene ruke i potpunu slobodu prilikom njegovog kreiranja. Kupe sa pogonom na zadnjoj osovini poseduje karoseriju od ugljeničnih vlakana i agregat postavljen daleko pozadi, toliko da ga on čini automobilom sa srednjim motorom na prednjoj strani.

Šestolitarska V12 jedinica unutrašnjeg sagorevanja razvija 500 kks i u suštini, nastala je spajanjem dva trolitarska V6 agregata. Sa težinom od 1.400 kilograma, zahvaljujući upotrebi karoserije od ugljeničnih vlakana, 907 je u mogućnosti da razvije stotku iz mesta za svega 3,7 sekundi i u teoriji je trebalo da razvije maksimalnih 357 km/h.

Na nesreću, unikatni automobil nikada nije prošao svoju konceptualnu fazu, tako da je zauvek ostao jedno od najvećih "šta bi bilo kad bi bilo" pitanja u svetu autoindustrije. Ova mašina sada predstavlja deo postavke Peugeot muzeja i ne izlazi napolje previše.

Međutim, pojavile su se određene glasine da su svi delovi koji su potrebni za kreiranje još jednog motora odloženi negde duboko u ostavama i mračnim ćoškovima Peugeot zgrade. Sa druge strane, sa svetom koji se ubrzano približava potpunoj elektrifikaciji, smatramo da će delovi ove velike i nažalost propuštene šanse francuskog brenda zauvek tamo i ostati.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group