Tehnologija Mercedes-Benz Vision EQXX modela stiže na tržište

Mercedes-Benz je potvrdio da će se tehnologija predstavljena na Vision EQXX konceptu tokom ovogodišnjeg CES događaja, prošlog januara, potpuno prebaciti u mejnstrim proizvodne modele od 2024. godine...

Razgovarajući sa novinarima Move Electric publikacije, portparol kompanije Mercedes izjavio je: „Naš EQXX predstavlja istraživačko vozilo dizajnirano kako bi pomerilo granice i istražilo opcije za buduća proizvodna vozila. On će predstavljati nacrt za serijsku proizvodnju. Brojne inovacije koje će doneti ovaj tehnološki program uskoro će naći svoj put do proizvodnih vozila“.

Ovo ne znači da će samo tehnološke karakteristike i prave komponente stići na tržište, već i to da će procesi korišćeni u osamnaestomesečnom razvojnom periodu koncepta pronaći u proizvodnji, uključujći visoko agilni i multidisciplinardni razvojni pristup, zajedno sa softverom i digitalnim alatima korišćenim tokom razvojnog procesa.

Uprkos što je sa svojih ispod 10 kWh/100 km efikasnosti EQS model uspeo da preskoči 1.000 kilometara realnog prelaznog opsega, EQXX deluje daleko bliži proizvodnoj traci od bilo kog prethodnog istraživačkog vozila kompanije Mercedes-Benz. Automobil je potpuno funkcionalan i ulično legalan, sa svim mehaničkim komponentama, uključujući zadnje montirani električni agregat sa 201 ks i besprekornu 900V snažnu litijum-jonsku bateriju sa kapcitetom od 100 kWh. On je takođe opremljen i istim MBUX informativno zabavnim sistemom koji možemo videti u trenutnoj postavci nemačkog brenda, integrisan u 47,5 inča veliki 8K ekran osetljiv na dodir, koji pokriva čitavu kontrolnu tablu.

Prvi proizvodni model sa svim pogodnostima EQXX modela, stići će 2024. godine i najverovatnije će predstavljati EQC sedan, koji će biti ekvivalent C klasi, smešten ispod većih EQE i EQS linija. Podržavajući ovu tvrdnju, Gordon Vagner, direktor dizajna kompanije Mercedes, izjavio je da je EQXX najmanje jedan segment niže od EQE modela. Sa tim na umu, ne bi bilo nikakvo iznenađenje ukoliko EQC sedan stigne sa boljim specifikacijama nego EQS.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group