Tajna koju je BMW vešto skrivao dve decenije

Više slika

Više slika

Ukoliko smatrate da dizajn kompanije BMW trenutno prolazi kroz neverovatan period transformacije, to nije ništa u poređenju sa onim što se dešavalo ranih dvehiljaditih...

Kontraverzni dizajnerski jezik Krisa Benglea, stvorio je modele kao što je sportski Z4 i E60 5 seriju sedan automboila, koji su ostavili podeljena mišljenja među automobilskom publikom. Međutim, poslednji video BMW Classic youtube kanala dokazuje da su se iza kulisa dešavale daleko luđe stvari od ovih.

Video se otvara sa snimkom dva automobila koji nikada ranije nisu bila predstavljena javno, jedan od njih je koncept serije 7 iz 1996. godine, sa neverovatno velikom duplom bubreg prednjom maskom nalik zečijim zubima, podsećajući nas na to da je prednji deo automobila iz 4 serije odavno bio u pripremi.

Međutim, ovaj model predstavlja neku drugu priču, jer se ovaj film zapravo zasniva na kupe varijanti parkiranoj do njega. Možemo ga nazvati kupeom, ali on je zapravo veoma fascinantan automobil sa dvoje vrata, formacijom sedišta dva plus dva i predstavlja krosover u pravom smislu te reči, stapajući kupe karoseriju i šasiju sa visinom X5 SUV modela.

Za sve koji dobro pamte, dovoljno su stari ili jednostavno ospesivno prate sve vezano za istoriju bavarskog proizvođača, definitivno se sećaju da je on predstavio nešto slično davne 2001. godine na sajmu automobila u Detroitu. Nazvana X-Coupe, tada predstavljena kreacija došla je kao mali kupe postavljen na šasiji X5 modela, ispod čije haube se nalazio trolitarski dizel šestocilindraš. Uprkos tome što nikada nije ugledao proizvodnu traku, eksterijerni dizajn ovog koncepta efektno je pripremio publiku za dolazak Z4 sportskog modela sledeće godine.

Međutim, koncept koji vidimo na ovom snimku kreiran je 2004. godine i posedovao je daleko više X-Coupe detalja nego što je Z4 predstavio. BMW je tada zvanično postao ozbiljan po pitanju kreiranje sportskog kupea koji je mogao ići bilo gde.

Prednji deo automobila prethodno čuvanog u potpunoj tajnosti deluje prilično neobično, sa ovalinom prednjom maskom i kružnim svetlima postavljenim u bezobličnom braniku. Međutim, stvari postaju daleko interesantnije kada krenemo da posmatramo automobil odatle ka zadnjem delu. Pre svega, tu su vrata čiji retrovizori poseduju LED reflektore, što je idealno za svakoga ko voli policijska vozila i želi da napravi neku praktičnu šalu sa svojim prijateljima, dok zadnji deo ovog modela predstavlja mesto gde se odvija prava magija.

Dizajneri kompanije BMW kreirali su višestruko podesivo zadnje staklo i obarajući poklopac gepeka koji bi vlasnicima omogućio da postave spoljnu opremu kao što su bicikle. Na ovom videu nažalost ne možemo videti celokupan proces, ali su tu i dalje slike koje nam jasno pružaju u uvid ove zaista inovativnih funkcija. Unutra, putnička kabina potpuno je preuzeta sa Z4 modela, ali joj je dodato nekoliko malih crnih sedišta.

U ovom videu ne postoji objašnjenje o tome zašto je BMW odlučio da ne predstavio ovaj čudni hibrid svetskom tržištu, ali tokom 2007. godine, bavarska kompanija donela je X6, tako da možemo pretpostaviti da je on izgubio bitku od nešto konvencionalnijeg automobila sa petoro vrata, sportskog krosovera kome nije potreban origami poklopac gepeka kako bi smestio nekoliko bicikli.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group