Skysphere - predivna vizija budućnosti kompanije Audi

Audi je predstavio električni kabriolet koncept sa pogonom na zadnjim točkovima, nazvan Skysphere, koji će imati svoj prvi javni debi tokom 2021 Pebble Beach Concours d’Elegance…

U pitanju je prvi od tri Audi Sphere koncept automobila, koji žele da nam predstave budućnost dizajnerskog jezika nemačkog automobilskog brenda. Audi Skysphere je Transformer vozilo koje može promeniti svoj izgled iz udobnog grand tourer modela u sportski roadster. Pritiskom na jedno dugme, električni motori i teleskopski strukturalni elementi pomažu čitavom njegovom prednjem delu da se produži ili skupi u pokretu, menjajući bazu točkova automobila.

Dok je u GT režimu, Audi Skysphere nudi Level 4 autonomiju, u kojoj se volan i pedale povlače ispod kontrolne table, otvarajući izobilje prostora unutar vozačke kabine. Birajući Sport mode, volan i pedale se izvlače, dok pokretači iza prednjih točkova pomeraju prednji deo automobila prema unutra, smanjujući bazu za 25 centimetara. Ovo automatski transformiše impozantni, autonomni GT u gipki Roadster. Upravljanje zadnjom osovinom se aktivira u ovom režimu rada, skraćujući radijus skretanja. Zahvaljujući vazdušnom vešanju automobila, visina vožnje se takođe smanjuje u Sport režimu rada.

Audi Skysphere je prema navodima inspirisan 1937 Horch Roadster modelom koji je odneo titulu Best of Show na Pebble Beachu 2009.godine. Ukoliko kojim slučajem niste znali, Horch je jedan od četiri brenda koji su formirali Auto Union, i predstavlja prethodnika modernog Audi brenda. Uprkos činjenici da je inspiraciju za dizajn dobio od automobila koji je star skoro jedan vek, Skysphere je sasvim moderno stilizovan. Osmišljen od strane Gaela Buzina i tima koji stoji iza Audi Design Studija u Malibuu, ovaj koncept izgleda jednostavno opčinjavajuće.

Budući da je u pitanju EV model, Skysphere ne zahteva postojanje rešetke u svom prednjem delu. Ipak, Audi je opremio ovaj koncept masivnim panelom koji imitira čuvenu Singleframe rešetku. U samom centru nalaze se čuvena Audi četiri prstena, koja su osvetljena i okružena LED elementima, koji im dodaju trodimenzionalnost. Rešetka je potom oivičena tankim farovima, sa trougaonim elementima rasvete. Deo automobila koji se širi prema spolja dobio je atraktivni roze finiš, zajedno sa dijamantskim dezenom.

Održiva mobilnost je očigledno tema enterijera kabine, budući da je okarakterisana eco-friendly Agave Blue mikrofiberom i veganskom kožom. Čak su i detalji od eukaliptusa koji krase panele vrata održivo dobavljeni. Art-Deco inspirisani metalik akcenti odaju poštu Horch Roadsteru, ali su savršeno moderni. Umesto konvencionalne kontrolne table, Skysphere je dobio široki ekran, koji se proteže od stuba do stuba.

Kada se radi o specifikacijama, Skysphere u sebi skriva električni motor od 623 konjske snage i bateriju od 80 kWh. Kako kažu iz Audi brenda, od nula do stotinu kilometara na čas, ovaj model može ubrzati za manje od 4 sekunde, dok nudi prelazni opseg od 500 kilometara. Audi Skysphere je studija dizajna, tako da se proizvodna verzija zapravo ne očekuje. Ipak, neki od njegovih stilskih elemenata sasvim sigurno će se pojaviti na novim modelima u bliskoj budućnosti.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group