Škoda predstavlja novu prednju masku zaduženu za komunikaciju sa pešacima

Sa ADAS sistemima koji preuzimaju sve više zadataka tokom vožnje, proizvođači moraju pronaći način za aktivnu i efektivnu komunikaciju njihovih vozila sa pešacima i drugim korisnicima drumova...

U okviru ovog konteksta, kompanija Škoda razvila je koncept osvetljene prednje maske za svoju Enyaq iV liniju, koja poseduje mogućnost da pokaže pešacima da li je bezbedno ili ne da pređu ulicu ispred ovog vozila.

Svetleći panel sa svojom programibilnim LED sistemom zauzima isti prostor kao i opciona Crystal Face maska modela Enyaq iV. Kada ovaj električni automobil primeti da se pešaci nalaze blizu prelaza, on kreće sa emitovanjem animirane grafike pružajući im uvid da je svestan njihovog postojanja. Nakon toga, Enyaq iV emituje figuru koja hoda zajedno sa zelenim strelicama zaduženim za davanje do znanja pešacima da je pravo vreme za prelazak ulice.

Kada je vozilo spremno da krene dalje, maska promeni svoju pozadinu i postaje crvena, sa trouglovima upozorenja koje naglašavaju svima koji stoje sa strane da ne bi trebalo da idu ispred njega. Ista animacija se pojavljuje kada vozilo nije u mogućnosti da se zaustavi na pešačkom prelazu. Naravno, ovaj tip aktivne interakcije nikako nije prvi u industriji, jer smo već imali priliku da vidimo slične sisteme u konceptima autonomnih automobila brojnih proizvođača.

Interaktivna prednja maska kompanije Škoda i dalje se nalazi u konceptualnoj fazi, tako da neće biti ponuđena još uvek u proizvodnim modelima, mada se ovaj proizvođač nada da bi slična tehnologija mogla pomoći prilikom smanjenja incidenata i povreda pešaka.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group