Seat Leon Cristobal predstavlja najbezbedniji model u istoriji brenda

Više slika

Više slika

SEAT je otkrio najnoviji Leon Cristobal koncept model na Smart City Expo sajmu automobila u Barseloni...

Nazvan po svecu i zaštitniku vozača, Leon Cristobal koncept kreiran je kao najbezbedniji automobil u istoriji španskog brenda i poseduje šest različitih sistema koji su dizajnirani kako bi ublažili rizike koji se vezuju za sudare. Sistemi koji su predstavljeni ne predstavljaju nešto što možete očekivati, ali oni ciljaju direktno na uzroke udesa, kao što su opijenost, umanjena pažnja, prevelika brzina, umor i konzumacija alkohola.

Kako bi se uhvatili ukoštac sa ovim problemima koji su uzrok 80% incidenata na putevima, ovaj koncept poseduje ugrađene čitače daha koji onemoućuju da automobilom upravlja vozač pod uticajem alkohola, detektujući ga sa velikom preciznošću u njegovom dahu. Druga unikatna karakteristika jeste takozvani "drive-coach" sistem glasovne aktivacije koja pruža personalizovana bezbednosna upozorenja.

Dizajneri su takođe instalirali video kameru i displej retrovizore koji eliminišu mrtve uglove i omogućuju bolji pregled oko automobila. Tu je takođe i Mento mod koji omogućuje roditeljima da ograniče brzinu vozila i konstantno prate rutu kojom se njihova deca kreću. Ostali interesantni modovi uključuju i Guardian Angel sistem koji aktivira svih 15 aktivnih i pasivnih sigurnosnih sistema automobila.

Ukoliko išta krene po zlu, koncept poseduje crnu kutiju koja šalje slike i podatke pametnom telefonu nakon udesa.

Pored predstavljanja Leon Cristobal koncept automobila, kompanija je prikazala i 10 eMii prototipove koji će takođe uskoro postati dostupni zaposlenima u Metropolis:Lab Barcelona i Pier 01 kompanijama, kao deo projekta deljenja jednog vozila. Smart City Expo događaj održao je Autonomous Driving Challenge grand finale u kome je učestvovalo 50 studenata sa devet univerziteta i razvijalo je autonomni vozački softver koji može da upravlja skaliranim modelom vozila tokom rigoroznih testova.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group