Scania razvija šlepere na solarni pogon

Više slika

Više slika

Kompanija Scania stupila je u saradnju sa univerzitetom u Upsali, zajedno sa nekoliko drugih kompanija kako bi testirala priključno hibridne kamione koje parcijalno napaja sunce…

Kamion dobar za 552 ks ne predstavlja nikakvo čudo i potpuno je normalan na prvi pogled, ali njegova osamnaest metara dugačka prikolica definitivno ima čime da privuče pažnju jer je prekrivena ultra-lakim solarnim panelima. Ovi solarni paneli prostiru se na sto kvadratnih metara, a kako kompanija Scania tvrdi, ovaj projekat je ekvivalent kući opremljenoj sa panelima slične snage.

Za ove panele se tvrdi da su veoma efikasni i da se za njih očekuje da generišu približno 8.000 kWh snage godišnje u Švedskoj. Oni mogu omogućiti snagu za baterijsko pakovanje od 200 kWh smeštene u prikolici, zajedno sa baterijom od 100 kWh snage smeštene u kamionu.

Kamion na solarni pogon trenutno se nalazi u fazi testiranja, dok njegov projekat cilja ka tome da utvrdi koliko solarna energija smanjuje operativne troškove, zajedno sa emisijama štetnih gasova. Sa svim tim na umu, Scania procenjuje da bi solarni paneli mogli da omoguće do 5.000 kilometara prelaznog opsega bez emisija štetnih gasova na godišnjem nivou u Švedskoj. U sunčanijim predelima, kao što je Španija na pčrimer, ove distance bi se potencijalno mogle duplirati na deset hiljada kilometara.

U izjavi datoj medijima, direktor razvoja kompanije Scania, Stas Krupenia, rekao je: “Nikada ranije solarni paneli nisu bili korišćeni kako bi se generisala energija za kamionske pogonske sklopove kao što možete videti u ovoj našoj saradnji. Ovaj neutralni izvor energije može predstavljati značajno smanjenje emisija štetnih gasova u transportnom sektoru, tako da je veoma uzbudljivo biti na kormilu razvoja nove generacije kamiona koji mogu transformisati transportni saobraćaj”.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group