RIMAC CONCEPT ONE – Hrvatski električni prvenac

Rimac automobili Concept One, privukao je pažnju velikog broja ljudi na frankfurtskom salonu...

Na sajmu automobila u Frankfurtu, koji je počeo 15. septembra, među brojnim premijerama poznatih svetskim marki, našao se električni automobil po imenu Rimac Concept One iz Hrvatske. Ovaj sportski dvosed sa električnim motorom od 1088 KS, od nula do 100 km/h ubrzava za 2.8 sekundi, važi za najbrži električni automobil na svetu. Maksimalna brzina koju postiže je 305 km/h.

Kako navodi proizvođač, sa jednim punjenjem, Rimac Concept One će moći da pređe čak 600km. Iza ovog koncepta stoji 23-godišnji Mate Rimac, poznati izumitelj, koji je u auto svetu postao poznat kao tvorac električnog BMW-a e-M3, kojim već dve godine ruši sve rekorde na trkama Streetrance 402. Rimac Concept One ima četiri elektromotora, a svaki je samostalno „vezan“ za jedan točak. Ovaj sistem se naziva "All Wheek Torqure Vectoring", a omogućava novi pristup dinamici vozila. Ukupna težina vozila je 1650 kilograma. Enterijer i unutrašnjost automobila je puna inovativnih tehnologija. U automobilu se nalazi 6 ekrana i 7 kamera, zbog čega zadnje staklo u automobilu nije potrebno. Dizajn ovog sportskog dvoseda delo je mladog karlovačkog dizajnera Adriana Mudrog.

Proizvodnja se očekuje u 2013. godine u 88 primeraka. Dva automobila su navodno već prodata na sajmu u Frankfurtu kupcima iz Abu Dabija, a što se cene tiče, mediji pominju cifre od 400 do 700 hiljada evra.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group