Potvrđen Mercedes-AMG Hypercar

Više slika

Više slika

Član Mercedes AMG Petronas Formula One tima je potvrdio da nemačka kompanija radi na hibridnom automobilu koji će pokretati motor iz Formule 1...

 

Izveštaji o ovom automobilu, koji je poznat kao R50 su se prvi put pojavili prošlog meseca tokom razgovora za Evo Magazine, na poslednjoj trci u Belgiji. Otkriveno je da je automobil u poslednjih fazama dizajna i da će uskoro krenuti razvoj i testiranje. 

Inicijalno, mislilo se da će ovaj automobil pokretati klasičan turbo motor, ali je sada objavljeno da će koristiti isti 1.6 turbo V6, koji je aktuelan u AMGovom W07 F1 automobilu. U kombinaciji sa sistemom za povraćaj energije, snaga koja je očekivana je između 1000ks i 1500ks, od čega će 900ks doći iz motora. 

Prebacivanje ovog motora u klasičan automobil će biti najveći izazov za Mercedes AMG. Za početak, mora da se opremi sistemom za startovanje, pošto se F1 motori pale eksternim izvorom energije. Dodatno, motor će morati da modifikuju kako bi osigurali da je spreman za svakodnevno korišćenje i da izdrži više od nekoliko hiljada kilometara.

Postoji mogućnost da će motor biti proširen na 2000cc, kao i da će biti dodat još jedan turbo punjač, kako bi se povećala pouzdanost motora. Razvija se i potpuno nov prenos, koji će biti spreman za ulicu, ali i stazu. 

Snaga iz ovog motora će ići na zadnje točkove, dok će prednje pokretati električni motori sa 160ks. 

Kako bi postigli težinu između 1000 i 1300 kilograma, ovaj model će koristiti karbon i alumijum za veći deo svoje konstrukcije. Pored toga što moraju da osiguraju malu težinu automobila, inžinjeri rade i na aerodinamičnosti, u pokušaju da postignu performanse koje u toj oblasti ima Aston Martin Red Bull AM-RB 001.

Automobil će biti otkriven naredne godine, kako bi se obeležilo 50 godina AMG-a, a cena kada krene prodaje će biti oko 4 miliona €. 

O.R.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group