Potpuno dizajniran i testiran - Porsche Mission R koncept

Uprkos tome što je bio samo konceptualni automobil, Porsche je odlučio da kreira Mission R u potpuno funkcionalnoj formi i testira ga na ličnoj stazi pre nego što mu dodeli karoseriju...

Sudeći prema proizvođaču, ovo je već veoma moćan i punokrvan trkački automobil. Inžinjeri kompanije Porsche posebno su ponosni na činjenicu da je tokom procesa proizvodnje novog električnog trkačkog modela uložena ista količina pažnje prema detaljima kao da je bila reč o proizvodnom modelu. On takođe donosi i nove tehnike uključene u kreiranje električnih motora sposobnih za trkanje na duže staze.

Direktno hlađeni stator, znači da Mission R može isporučiti konstantnu količinu snage tokom trka izdržljivosti. Dva motora i baterijsko pakovanje poseduju uljno hlađenje, što je trik koji je nemački brend razvio tokom trkanja sa 919 Hybrid modelom na Le Mans događaju.

Kako bi se ovaj koncept održao na targetiranih 1.500 kilograma, tim je ekstenzivno koristio i prednosti 3D štampanja. Transmisiono kućište sa jednom brzinom, na primer, teško je 30% manje od modela kreiranog od livenog metala. Brojni drugi visokotehnološki materijali korišćeni su kako bi se kilaža održala u projektovanim okvirima. Porsche je veoma ozbiljno shvatio i prirodu svog novog projekta, tako da je skinuto i dvanaest kilograma sa kočionog sistema, čemu je bez ikakve sumnje kumovala regenerativna kočiona tehnologija električnog automobila.

Pre nego što je dizajnerski tim uopšte imao viziju za njegovu karoseriju, koja je na kraju takođe kreirana od ultralaganih i održivih materijala, u kombinaciji prirodnih i ugljeničnih vlakana, oni su doslovno testirali šasiju na trkačkoj stazi. Sa čeličnim podramom za vožnju, test vozač Lars Kern odvozao je nekoliko krugova jednog hladnog prolećnog jutra, mesecima pre prvog predstavljanja projekta.

Porsche tvrdi da gotovo nikada ne kreira tako kompletiran prototip, ali takođe ističe da je u slavnoj istoriji kompanije bilo sličnih projekata. Lista uključuje prototipove za Boxster, Carrera GT, 918 Spyder i Mission E modela, koji je bio preteča Taycan liniji. Štaviše, Mihael Mojer, direktor dizajna kompanije Porsche, izjavio je jednom prilikom da se u slučaju Mission R prototipa novo izdanje budućih proizvodnih modela itekako nazire, što bi mogla biti i sledeća generacija 718 Cayman/Boxster dvojca.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group