Poslednja Roborace trka dokazuje da je Skynet na putu

Više slika

Više slika

Autonomni automobili stižu po prvi put ove godine na Goodwood Festival of Speed događaj, a variraju od klasičnog Mustanga koji tek uči da ne zakiva u sve moguće bankine, do Roborace trkačkih automobila bez vozača...

Za razliku od Mustanga, Roborace je imao veoma dobru prvu trku, posebno kada uzmemo u obzir da se radi o veoma izazovnoj brdskoj ruti koja dolazi sa neobičnim preprekama i sporadičnim ili na trenutke prekinutim GPS prijemom.

Roborace je napajan sa četiri električna motora kombinovane izlazne snage preko 500 konja. Potpuno futuristički trkački automobil opremljen je LiDAR sistemom, radarom, ultrasoničnim senzorima, kamerama i GPS navigacijom. Svi prikupljeni podaci šalju se u kompjuterski sistem veštačke inteligencije kao algoritam i omogućuju da automobil sam upravlja duž staze.

Roborace postaje prva potpuno autonomna trkačka serija koja je kompletirala ovu Goodwood brdsku rutu. Kompanija koja stoji iza projekta cilja ka lansiranju bespilotne trkačke serije koja će pružiti podršku Formula E šampionatu, a sve što smo do sada videli svakako izgleda obećavajuće, kada je reč o tehnologiji.

Posmatrajući Robocar automobil kako se uspinje uzbrdo, definitivno jeste pomalo jezivo, posebno kada znamo da se radi o modelu bez vozačkog sedišta, koji krči sebi put ka nečemu što možemo videti jedino u naučno fantastičnim filmovima. Međutim, ovo nije nikakva koincidencija, jer je model dizajniran od strane Danijela Simona, koji je takođe kreirao vozila za filmove kao što su Tron, Oblivion, Prometeus i mnogi drugi.

Nikako ne sumnjajte u to da mašine dolaze i da će vremenom postajati sve inteligentnije. Sa budućnošću se jednostavno ne možemo izboriti.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group