Mercedes predstavio novi futuristični koncept

Ko bi rekao da će novitet u Avatar franšizi biti automobil, a ne film?

Dobro ste čuli, genije koji stoji iza modernog naučno-fantastičnog klasika, Džejms Kameron, napravio je pauzu od snimanja često odlagane serije filmova, kako bi pomogao Mercedes-Benz brendu da dizajnira svoje najnovije koncept vozilo – Vision AVTR za ovogodišnji CES.

I dok smo videli zaista pregršt divljih automobilskih koncepata tokom godina, nijedan nije bio toliko interesantan kao novitet nemačkog brenda. Sa opčinjavajućom tehno-organskom estetikom, najnoviji prototip autonomnog vozila okreće se blokbasteru iz 2009.godine, kako bi nam ponudio viziju budućnosti sveta automobila.

Poput bilo kog zaista upečatljivog koncepta, prva stvar koju ćete primetiti kod Vision AVTR (Advanced Vehicle Transformation, ne Avatar), jeste njegov neverovatni dizajn. Sa zaobljenim, senzualnim telom, prozirnim vratima i neon akcentima, ovaj automobil deluje kao nešto što je stiglo iz budućnosti, tačnije one verzije budućnosti koja je predstavljena u Kameronovoj seriji filmova. Najprimetniji aspekt eksterijera ovog automobila jesu trideset tri bionička zaklopca koja nas asociraju na reptile. Kako kažu iz Mercedes-Benz brenda, zaklopci će automobilu obezbeđivati energiju, mada nam, barem za sada, nije jasno kako. Pored toga, automobil ima osvetljene točkove, inspirisane “semenima Drveta Duše” iz prvog Avatar filma. Točkovi se mogu kretati na stranu i dijagonalno, pa se automobil može kretati kao kraba.

Unutrašnjost ovog automobila podjednako nas asocira na čuveni film kojim je inspirisan. Velika šoferšajbna i prozirna prednja i zadnja vrata daju putnicima priliku da se osećaju zaista povezano sa prirodom, odnosno izloženo istoj. Kontrolna tabla na sebi nema ni nagoveštaj volana, ali koncept koristi svoj dodatni prostor za integtaciju ekrana koji se stapa sa centralnom konzolom, a koji projektuje informacije i slike spoljnog okruženja. Ostatak enterijera, uključujući sedišta nalik ležaljkama, opremljen je održvim materijalima, poput veganske “kože” i ratana.

Tehnologija nove ere će uzbuditi sve ljubitelje naučne fantastike koji ugledaju ovaj automobil. Kako kaže Mercedes-Benz, njihov cilj bio je kreiranje automobila koji je sam po sebi više živi stvor nego mašina, što je delom postignuto upotrebom biometrijskih kontrola. Dok je volan sasvim izostao iz ove kreacije, centralna konzola opremljena je “multifunkcionalnim kontrolnim elementom” koji liči na harmoniku, a koji vozaču dozvoljava da se spoji sa vozilom i postane simbiotski organizam. Sa mogućnošću registrovanja otkucaja srca i ritma disanja vozača, ovaj kontrolni element će vozačima dati pristup ključnim elementima automobila, odnosno priliku da kontrolišu svoje putovanje nežnim pokretima ruke.

Osim toga, sam automobil se može prilagoditi svojim putnicima. Ako oseti da je u njemu porodica, Vision AVTR zadnje sedište će ponuditi pristup obraznovno-orijentisanim igrama i sadržaju pojačane stvarnosti koji je u skladu sa porodicama. Roditelji će moći da drže svoju decu na oku putem ekrana na kontrolnoj tabli.

Mercedes-Benz je zaista otvoren u činjenici da je Vision AVTR samo koncept i ništa više, barem za sada. Ipak, oni tvrde da se industrija automobila kreće upravo u ovom smeru, te da je samo pitanje vremena kada će ljudi, priroda i superautomobili postati jedno.

Lux Life

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2020. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group