Mercedes-Benz Vision EQS - auto koji nas vodi u budućnost

Više slika

Više slika

Mercedes-Benz Vision EQS pomaže da se utre put usvajanju elektrifikacije polovine ponude ovog brenda, do 2030.godine…

Predstavljen ove nedelje na Međunarodnom sajmu automobila 2019. u Frankfurtu, Mercedes Benz Vision EQS koncept prikazuje budućnost električnih limuzina koje su slične S klasi, radikalnog novog dizajna i dometa od 435 milja.

„Naši vodeći automobili su uvek bili pokretači trendova i ambasadori brenda“, kaže Ola Kalenius, šef Mercedes-Benza. "Naši kupci očekuju da će S klasa biti vođa inovacije, Mercedes kompanije Mercedes."

Prateći korake prethodnih konceptnih automobila kao što je EQ Silver Arrow, EQS koristi smanjeni organski oblik koji njegovi dizajneri nazivaju "senzualna skulptura".

„Svrha je bila da se dizajnira super luksuzna arhitektura koja se veoma razlikuje od one koju imamo u trenutnoj S-klasi“, objasnio je Gorden Vagener, glavni dizajnerski direktor kompanije Mercedes-Benz. „Za ljude koji žele da kažu:„električni je, ali ja i dalje vozim futuristički, seksi automobil. “

Produžena, dvotonska karoserija nema vidljive ručke na vratima i definisana je tankim, ambijentalnim „svetlosnim pojasom“ koji se kreće po celom obimu automobila (podseća na unutrašnju ambijentalnu rasvetu u trenutnim vozilima kompanije Mercedes). "Sledeći nivo našeg [dizajnerskog] jezika je da više ne vidite nijednu liniju, sve je to skulpturalno", kaže Vagener. Digitalni farovi koriste holografske module sočiva koji se okreću sa više od 2.000 o / min kako bi stvorili plutajući, 3D izgled. Prednju rešetku i zadnja svetla čine stotine LED dioda u obliku sićušnih trokrakih zvezda, što nije baš suptilno poimanje logotipa Mercedes-Benza.

Unutrašnjost, inspirisana luksuznim jahtama, spolja je odjekuje dizajnerskom temom sa skupturalnim sedištima i ambijentalnom rasvetom od 360 stepeni. Na renderima, ekspanzivna instrument tabla izrađena je od održivog javora uzgojenog u Nemačkoj - za koji dizajneri kažu da je ekološki prihvatljiviji od uvoza egzotičnih sorti drveta - koji sadrži integrisane vertikalne otvore za vazduh i umetke od roze zlata.

Na izložbenom automobilu predstavljenom u Frankfurtu, komandna tabla je jednobojne bele boje i podvlači se kao projekcijski ekran za informacije o vozilima. Funkcije vozila mogu se kontrolisati glasom (karakteristika koja je već pronađena na GLE-u i drugim vozilima novije proizvodnje) ili putem centralnog dodirnog ekrana. Hartmut Sinkvitz, šef Mercedes-Benzovog dizajna enterijera, kaže da je posebno ponosan na taj ekran koji izgleda kao da pluta i oštro je postavljen pod uglom radi lakšeg pristupa i gledanja.

EQS koristi dva električna motora (po jedan na svakoj osovini) koji stvaraju kombinovanu snagu od 469 KS, sa vremenom ubrzanja od nule do 100 kmh koje je manje od 4,5 sekunde. EQS ima promenljivi pogon na svim točkovima i procenjeni domet do 435 milja. S brzim punjenjem (350 kV), EQS se može napuniti do 80 posto za 20 minuta.

EQS nije samo vežba dizajna; Direktori Mercedes-Benza kažu da će se mnogi vizuelni elementi preneti na automobile buduće proizvodnje. Kallenius takođe obećava da će polovina svih vozila Mercedes-Benza do 2030. godine koristiti neki oblik elektrifikacije.

Lux Life

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group