Mazda predstavila Iconic SP koncept sa 365 ks i hibridnim pogonom sa dva rotora

Više slika

Više slika

Mazda MX-5 predstavlja jedan od najpopularnijih i najvoljenijih automobila japanskog brenda, ali sa električnom budućnošću ispred nas, više niko ne zna šta sutra nosi...

Međutim, Mazda Vision SP koncept, predstavljen na Japan Mobility Show događaju, pruža uvid u ono kako bi budućnost mogla izgledati kada je reč o slavnoj seriji. Iako već na prvi pogled ovaj model evocira uspomene na legendarnu FD RX-7 seriju, on zapravo nudi insajderske informacije evolutivnog pravca kojim se Miata kreće.

Promene i pokušaji modernizacije i poboljšavanja automobila kao što je MX-5 nikada ne predstavljaju lak zadatak, sa nikada neprežaljenom trećom generacijom NC modela koja je pravi dokaz toga. Sa Vision SP verzijom, Mazda cilja ka kreiranju uglađenog i kompaktnog sportskog automobila, podjednako dobrog na trkačkoj stazi i tokom završavanja svakodnevnih obaveza. Ono što novi koncept čini još uzbudljivijim jeste činjenica da on poseduje pogonski sklop sa dva rotora, ali i još jednim velikim iznenađnjem.

Mazda opisuje pogonski sklop svog Vision SP modela kao dvorotorni rotacioni električni sistem, za koji tvrdi da može funkcionisati i na vodoniku, između ostalih karbonsko neutralnih goriva. Ovaj pogon može funkcionisati u potpuno električnom modu i dobar je za kombinovanih 365 ks.

Štaviše, japanski proizvođač navodi da je ikonični SP može služiti i kao dodatni izvor energije obezbeđujući struju svojim vlasnicima duže od jedne nedelje. Za sada nije tačno specifikovano koliko je veliko baterijsko pakovanje novog koncepta, niti koliko će tačno električnih motora njegov hibridni sistem koristiti.

Jednostavno je nemoguće ne diviti se eksterijeru poslednjeg Mazda koncepta, koga krasi Viola Red, jedna od najlepših boja na svetu, koja na savršen način ističe njegove fluidne obline i jednostavne linije. Dizajn koncepta osvežavajuće je jednostavan u eri kada većina drugih proizvođača kreira svoja nova vozila preterano oštrim i agresivnim. Ovo je najevidentnije na prednjoj strani auotmobila, gde se nalazi predivna i moderna reinterpretacija podižućih farova, zajedno sa ’smajli’ maskom hladnjaka, karakterističnom za druge Mazda modele.

Savršeni SP koncept meri 4.180 mm dužine, 1.850 mm širine i 1.150 mm visine, sa međuosovinskim rastojanjem od 2.590 milimetara. Ovo znači da je on za 24,5 centimetara duži od trenutne Miata serije, a ova dodatna dužina i komplikovani hibridni pogonski sklop samo znače da je koncept i značajno teži, tako da on poseduje prilično velikih 1.450 kilograma.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group