Leteći automobili u početku biće igračke bogatih

I dok smo mi gledali u jednu stranu, posmatrajući kako vlade evorpskih zemalja i proizvođači uvode prelazak na električna vozila, postoji jedan aspekat naučno fantastične budućnosti koji zapravo počinje da se ostvaruje - obećanje da ćemo jednoga dana u automobilima leteti...

Za stopama poslednjeg uspešnog sletanja letećeg automobila sa BMW motorm, o kome smo pisali, ispostavilo se da će ova vrsta transporta neće biti nimalo pristupačna. Pošto ovakvi modeli poseduju brojne skupocene elemente koje su potrebne kako bi leteli i jurili ulicama, uključujući i krila na uvlačenje, mlazne motore i velike rezervoare za gorivo, njihova cena će biti namenjena samo onim najimućnijim. Rezultat ovakve mehanike, kada stigne na tržište, verovatno će doneti cenu veću od Ferrari Stradale SF90 hibridnog superautomobila sa 986 ks.

Procenjena cena nalazi se na oko 582.577 evra, a radi poređenja, vredi navesti da 2021 SF90 Stradale dolazi sa cifrom od 530.421 evra. Sudeći prema izvorima bliskim temi, direktor marketinga Pentagon Motor Grupacije, Šakil Husian, izjavio je da će troškovi posedovanja letećeg automobila predstavljati naučnu fantastiku i dalje za većinu ljudi na planeti, jer su za sada identifikovani kao luksuzne mašine koje donose vrhunsku tehnologiju. Međutim, kao i sa ostalim stvarima, troškovi proizvodnje padaće vremenom, prateći putanju sličnu električnim modelima. "Troškovi prvih električnih automobila startovali su astronomskim ciframa, koje su polako postajale pristupačnije i dostupnije svima", izjavio je menadžer.

Svako ko krene putem letećih automobila, pojedine kompanije donose dobru ponudu sa cenom koja trenutno iznosi pravo malo bogatstvo, ali troškovi ovakvih modela ne završavaju se ovde. Između dozvole za letenje, osiguranja, kao parking mesta i goriva, vlasnici mogu očekivati plaćanje dodatnih 58.558 evra tokom prve godine vlasništva, što je sasvim dovoljno kako bi se jasno zaključilo da, makar u prvih par dekada ove transportne revolucije, leteći automobili predstavljaće igračke nekolicine privilevigovanih.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group