Land Rover autopilot za sve uslove

Više slika

Više slika

I pored svih problema koji se dešavaju sa autonomnim vozilima, popularni i veliki brendovi nastavljaju sa radovima na razvijanju ove platforme…

Izgleda da je svima njima cilj da nam ostvare snove i kreiraju automobil koji će se sam voziti. Iako su takvi automobili za sada samo dobra propaganda i verovatno deo naših fantazija, trud i rad koji razni brendovi ulažu u razvijanje ovih sistema nam govori da će to, po svemu sudeći, biti moguće u ne tako dalekoj budućnosti.

Ova čuda na četiri točka su i dalje u fazama prototipova za sada, ali moramo priznati da i ovo što smo do sada videli nije baš pogodno za sve terene. Protekle nedelje se dogodila prva smrt prouzrokovana nepažnjom vozača koji je celokupno upravljanje vozilom prepustio autopilotu svog automobila, a kompanija Tesla, koja je najpopularnija u ovom domenu za sada, neprestano apeluje na vozače da ne smeju prepuštati upravljanje autopilotu i da moraju biti budni i koncentrisani na put, čak i dok je taj režim rada uključen.

Teslini automobili su do sada viđeni u gradskoj vožnji i na autoputu, ali šta je sa svim onim delovima puta koji nije baš tako pregledan? Ako želite da “vozite” samostalni SUV u planine i uživate u svom omiljenom obroku ili knjizi, dok autonomna mašina kontroliše celu situaciju i izazove koje joj postavlja nepregledni, neravni drum sa oštećenjima, možda ćete imati prilike da i to uskoro iskusite.

Baš ovde, u priču se uključuje Land Rover, koji planira da predstavi vozila budućnosti, koja će biti spremna na sve. Njihovi automobili koji su dobro promišljeni i osmišljeni, biće opremljeni radarom, kamerama i ultrasoničnom zvučnom tehnologijom, koja će se pobrinuti da vaš automobil, kao i vi i vaši saputnici, budete savršeno bezbedni dok autopilotski režim rada funkcioniše i na neravnim drumovima.

Ova napredna tehnologija će moći da identifikuje i zaobiđe brojne prepreke, poput niskih grana drveća ili rupa na putu. Navodno, ovaj sistem će raditi sa optimalnim performansama, čak i kada je okružen većim brojem automobila sa svih strana, koji će sprečiti njegovu tehnologiju prepoznavanja prepreka – on će tada jednostavno pratiti šta rade vozila ispred njega.

Moramo priznati da ovako, na papiru sve dobro zvuči, posebno za neku safari avanturu ili istraživačku ekspediciju. Šta vi mislite?

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group