Kompanija Ford razvija farove koji emituju različite informacije ispred automobila

Displeji projektovani na šoferšajbnama omogućuju vozačima da posmatraju put ispred sebe istovremeno prateći svoju brzinu, navigaciju i sve ostale bitne informacije...

Međutim, poslednja verzija HUD tehnologije kompanije Ford ne projektuje ključne informacije kao što su znakovi pokraj puta na parčetu stakla ispred vozača, već na put ispred sebe.

Američki brend radi na novoj generaciji LED farova koji mogu omogućiti smernice i predstaviti ograničenja brzine projektujući ih na površinu puta. Kako ovaj proizvođač navodi, tehnologija bi mogla da pomogne i ljudima koji se nalaze izvan automobila, osvetljavajući prelaze ili pomažući vozačima da izbegnu bicikliste, osiguravajući da njihov automobil ne prođe previše blizu njih.

Druge korisne informacije koje mogu biti emitovane na put uključuju podatke o vremenu, što je slučaj sa pahuljom koja simbolizuje potencijalno kllizav i zaleđen put, podatke o saobraćaju u zoni kretanja i vodiče koje mogu pomoći vozačima prilikom procene veličine parking mesta pre njihovog pokušaja da na njemu ostave svoj automobil.

Ovo zapravo nije prvi put da ovakva tehnologija ugleda svetlost dana. Nemački Mercedes je predstavio sličan sistem, nazvan Digital Light 2016. godine i sada svi kupci mogu naručiti njegovu proizvodnu verziju za svoje automobile, uključujući i 2022 C-Class seriju na određenim tržištima. Verzija ovog sistema kompanije Mercedes ne emituje bilo kakve znakove na put ispred automobila, ali emituje simbole upozorenja koji se odnose na ulazak u jednosmernu ulicu u pogrešnom pravcu ili šansu za udaranje automobila ispred vas, skrećući istovremeno pažnju vozača na prisustvo pešaka na putu.

Dok se sistem kompanije Mercedes već nalazi u prodaji, kompanija Ford ističe da je njena verzija tehnologije i dalje u razvojnoj fazi i da neće biti dostupna na svim svetskim tržištima zbog različitih regulatornih normi i pravilnika.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group