Kompanija BMW kreće sa proizvodnjom čvrstih baterija za električne automobile

BMW počinje sa proizvodnjom prototipa svojih čvrstih baterijskih ćelija nakon proširenja svog ugovora sa američkom kompanijom Solid Power...

Prošireni ugovor je osigurao kompaniji BMW R&D licencu, tako da sada može pokrenuti proizvodnju u svojoj Cell Manufacturing Competence Center ustanovi, smeštenoj u blizini Minhena.

Govoreći u intervjuu datom za Auto News Europe, direktor R&D projekta Peter Lamp, izjavio je da će nemački proizvođač automobila startovati sa proizvodnjom čvrstih ćelija u prvoj polovini ove godine. Kako je direktor dodao, njegovo odeljenje cilja ka razvijanju baterijskih pakovanja dovoljno velikih radi testiranja u vozilima do 2025. godine.  

Detalji proširenog partnerstva kompanija BMW i Solid Power prvi put su objavljeni krajem prošlog decembra, a u okviru dogovora, nemački gigant će platiti američkom brendu dvadeset miliona dolara do 2024. godine radi upotrebe njegovih tehnologija, uključujući i dizajn čvrstih elektroda i njegove proizvodne ekspertize. Solid Power će zadržati svoju intelektualnu svojinu nad elektrolitnim materijalom koji razvija.

BMW je prvi put investirao u Solid Power 2017. godine, zajedno sa kompanijom Ford. Američki proizvođač baterija Solid Power planira samostalnu godišnju proizvodnju od oko 15.000 baterijskih ćelija velikog formata baziranih na sulfidu i sarađivaće sa partnerima kao što je SK Innovation kako bi proizveo baterije u meri koja je dovoljna kako bi omogućila stabilno snabdevanje proizvođačima automobila.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group