KIA predstavila Futuron koncept

Više slika

Više slika

Kia je predstavila svoj prvi kupe SUV, ali nećete ga moći kupiti, zato što je za sada reč samo o koncept vozilu.

Novi automobil nosi naziv Futuron i istražuje novi smer dizajna za buduća električna vozila korejske marke. Kao što ime i fotografije sugerišu, to je futuristički koncept koji uskoro nećemo videti na našim ulicama. Međutim, KIA predviđa da će „progresivni električni SUV kupe“ krenuti u proizvodnju u bliskoj budućnosti.

Dizajn eksterijera je očigledno najupečatljiviji detalj ovog automobila, koji je predstavljen danas na China China Import Ekpo (CIIE) u Šangaju. Spajajući elegantne proporcije sa čistim oblicima i površinama, Futuron uvodi novu interpretaciju rešetke „tigrasti nos“. Mnogo šira rešetka sada uključuje prednja svetla koja podsećaju na zmajevu kožu koja je inspirisana kineskom mitologijom.

Farovi se sastoje od geometrijskog patchvork-a matričnih LED-ova koji zajedničkom kobinacijom stvaraju i dnevna i noćna svetla. Nešto sasvim slično videli smo na teaser fotografijama Hiundai Grandeur-a.

Dramatičan oblik vozila omogućen je potpuno električnim pogonskim sklopom ispod. Akumulator velikog kapaciteta je postavljen nisko u kućište ispod poda kabine. To rezultira niskim težištem i e-AVD sistemom za koji se govori da donosi munjevite performanse.

Enterijer ovog automobila odgovara eksterijeru i samo naglašava furustički dizajn. Dva prednja sedišta izrađena su od fleksibilnih materijala i mogu ponuditi uspravni položaj vožnje ili naslonjeni položaj za odmor. Futurion takođe poseduje i opciju auto pilota, koji se najčešće poredi sa autonomnom vožnjom Tesla vozila. Kada se aktivira režim samovožnje, prednja sedišta se naslanjaju dok se volan povlači.

Zvezdano osvetljenje i motiv Zmajeve kože na vratima stvaraju vezu sa spoljašnjošću. Drugi upečatljivi element unutrašnjosti je prostor u kokpitu koji okružuje vozača i koji ima grafičko korisnički interfejs (GUI) koji izlazi iz vrata vozača i omotava se oko volana. Ovo efektivno spaja klaster instrumenata direktno sa audio-vizuelnim displejom u sredini komandne table.

Kao što smo već rekli, ovaj automobil trenutno postoji samo kao koncept ideja, ali se nadamo da ćemo u godinama koje nam slede dobiti slično vozilo koje će doneti pravu revoluciju u automobilizmu budućnosti.

Foto:Carscoops

V.P.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group