Hyperion XP-1 - svemirski hiperautomobil sa više od 2.000 ks

Avgusta meseca 2020. godine jedan vodonično napajani model imena Hyperion XP-1 napravio je pravu buru u javnosti sa svojim više nego impresivnim specifikacijama u konceptualnoj fazi...

Sada, kompanija koja stoji iza tih rendera, predstavila je zvanično ovaj model na sajmu automobila u Los Anđelesu, ali ono što svako na prvi pogled može primetiti, jeste da ova mašina i dalje izgleda kao da je kreirala neka vanzemaljska civilizacija i da nije nastala na našoj planeti.

Hyperion XP-1 automobil se i dalje nalazi u formi prototipa i ne poseduje stilske promene u poređenju sa renderima koje smo mogli videti pre više od dve godine. Automobil uživo deluje još čudnije, sa nekonvencionalnim proporcijama, kompleksnim usisnicima vazduha i komadima koji štrče iz njegove karoserije, uključujući i podesive spojlere Bugatti stila, prekrivene solarnim panelima.

Ovaj moćni automobil obećava 1.635 kilometara prelaznog opsega kada su vodonični rezervoari od ugljeničnih vlakana napunjeni do kraja, što je proces koji traje manje od pet minuta. Pogonski sklop uključuje vodonične gorivne ćelije, superprovodnike umesto baterija, trostepenu transmisiju i četiri aksijalno-fluksna električna motora koji snagu šalju na sve četiri strane. Kombinovano, ove jedinice stvaraju više od 2.000 ks i omogućuju ovom čudu da ubrza do stotke za 2,2 sekunde i maksimalnu brzinu od 356 km/h.

Sudeći prema kompaniji Hyperion, XP-1 teži svega 1.032 kilograma, što je značajno manje od većine električnih superautomobila i postignuto je zahvaljujući karbonsko titanijumskoj monoblok strukturi, vešanjem od ojačanog aluminijuma, titanijumom obloženom kompozitnom karoserijom i naravno, odsustvom masivnih baterijskih pakovanja.

Baš kao što je najavljeno 2020. godine, Hyperion želi da proizvede 300 jedinica svog XP-1 modela, sa cenama koje će biti objavljene kasnije. Originalni cilj ovog mladog brenda zasnivao se na plasiranju modela ove godine, ali pretpostavljamo da će se datum njihovog tržišnog predstavljanja odložiti za sledeću, dok on sada prihvata porudžbine koje se izvršavaju putem posebnog formulara na njegovom zvaničnom sajtu.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group