Volkswagen u dilemi oko sportske verzije Passata

Više slika

Više slika

U kompaniji Volkswagen ozbiljno se razmišlja o planovima za razvoj sportske verzije popularnog Passata, koji bi dopunio bogatu ponudu tržišta Evrope i Severne Amerike.

Nemački proizvođač je nedavno predstavio kratki uvid u projekat na osnovu koga je jasnije kako bi izgledao budući Passat sa izraženim sportskim karakteristikama. Novinarske kamere su bile ugašene prilikom posete dizajnerskom studiju Volkswagena, ali ostaje zabeleženo da se koncept svodi na prepoznatljiv sportski izgled sa širokim spojlerima, krovnim panelima u crnoj boji, kao i detaljima u maniru serije GTI koji se mogu primetiti kroz dizajn svetlosnih grupa u prednjem i zadnjem delu.

Čelnici kompanije i dalje vode žučnu raspravu oko vrste motora koji bi bili najpogodniji za novi model. Opcije uključuju turbo motor od 1.8 litara koji inače dolazi uz regularni Passat ili izrazito jaču verziju V6 motora od 3.6 litara. Pominje se i trubo motor od 2.0 litra, koji se za sada ugrađuje u modele Jetta GLI i GTI. Imajući u vidu da će novi Passat biti pozicioniran dosta niže, skoro do same površine puta, nema sumnje da će ozbiljnu preradu dobiti kočnice i ceo upravljački sistem.

Ceo projekat je započet u prostorijama Volkswagena u Severnoj Americi i još uvek nije dobio zeleno svetlo od nemačke centrale u Volfsburgu. Očekuje se da u slučaju pozitivnog razvoja koncepta, model bude prihvaćen kao deo zajedničke ponude za oba tržišta.

Ideja za razvoj sportskog modela Passata nije uopšte nova. Prvi put je tokom 1977. godine Volkswagen uradio modifikaciju Passata uz pomoć motora od 1.6 litara preuzetog sa Audija 80 GTE. Passat je tada dobio amblem serije GTI, dok su 110 konjskih snaga, šire gume, kruto oslanjanje i spojleri doprineli jedinstvenom utisku neobičnog „trkača“. Automobil je tom prilikom ozbiljno testiran na putu, ali je ubrzo ceo projekat obustavljen, jer je rukovodstvo smatralo da Passat ipak, nije ogovarajući kandidat da dobije sporsku verziju i moćne motore.

N.S.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group