Da li će automobiliski točkovi budućnosti menjati svoj oblik

Brojne inovacije viđene su u autmobilskoj industriji tokom nekoliko poslednjih decenija, sa modelima opremanim sve inovativnijim karakteristikama iz dana u dan...

Najnovija inovacija u pokretačkom delu, omogućuje novim točkovima da menjaju svoj oblik kako bi na najbolji način prijanjali na površinama na kojima se nalaze. Inovativni točkovi koji menjaju oblik deluju kao nešto sa druge planete, jer mogu biti upoređeni sa modelima koji možemo videti na trenutnom Mars roveru, na kome su zaduženi za olakšavanje njegove vožnje po nepoznatom terenu.

Točkovi su poznati ljudima hiljadama godina i inicijalno su korišćeni za pomeranje teških predmeta, uglavnom korišćenih na drevnim gradilištima. Od ovakvih modela pa sve do različitih točkova dizajniranih za automobile - sa gumama ispunjenim vazduhom, bez unutrašnje gume ili napunjenih vodonikom - ove komponente prevalile dugačak put kroz istoriju.

Sada, potpuno novi točkovi nalik origamiju, mogu se potpuno menjati kako bi savršeno prijanjali podlozi na kojoj se nalaze. Novi točkovi mogu biti visokog i tankog oblika, što je idealno za vožnju po kamenim površinama i potom promeniti svoju struktru kako bi prijanjali na savršen način površinama nalik pesku.

Ovi modeli mogu podneti veliku količinu tereta, čak i onda kada menjaju svoj oblik, što ih čini origami transformativnim modelima sa velikim nosećim kapacitetom. Ovaj kapacitet za nošenje velikog tereta dolazi zbog fleksibilnih i mekih membrana koje apsorbuju udarce u maniru koji se ne može uporediti sa bilo čim što smo do sada imali priliku da vidimo.

Transformišući origami točkovi inicijalno mogu biti posvećeni zahtevima planetarnih rovera, prenoseći energiju na tlo najefektivnijim mogućim načinom, istovremeno čuvajući njene viškove kako bi učinili da rover može operisati tokom dužih vremenskih perioda.

Ovakvi segmenti na svemirskim roverima čine stvaranje novih točkova za nepoznate površine izlišnim, što je težak proces sam po sebi, posebno zbog toga što naučnici ne mogu sa sigurnošću znati sastav i poznatavi površinu strane planete na koju ih šalju. Upravo se na ovo oslanja nova tehnologija točkova, omogućujući brojne opcije za svoje transformisanje i forme radi najbolje podrške na svim terenima.

Tim istraživača sa različitih poznatih univerziteta koji se nalazi iza ovog projekta, tvrdi da je ova tehnologija potpuno primenjiva u nešto komecijalnijim tipovima vozila koja koriste gazeće delove kreirane od gume radi povećanja njihove efikasnosti na maksimum.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group