Citroen Neutron futuristički koncept nuklearnog pogona

Više slika

Više slika

Vizionari i pisci naučne fantastike nikada nisu bili preterano precizni po pitanju datuma određenih događaja, ali automobili su jedna od retkih stavki koja će uskoro dobiti novo lice...

Sudeći prema svim savršenim, potpuno elektirčnim konceptima koje možemo videti kako iskaču na redovnoj bazi, deluje kao da smo potpuno sigurni kako automobilska industrija razvija različite pravce u kojima će najverovatnije dizajn novih linija jednog dana krenuti.

Međutim, niko ne zna šta budućnost nosi, tako da svi ovi modeli i dalje ostaju pod znakom pitanja, mada je lepo videti kako ljudi zamišljaju i polako konceptualizuju revolucionarni pristup kreiranju automobila. Sa svim tim na umu, deluje kao da se ovaj Citroen Neutron koncept nikako ne uklapa u pomenuti kalup.

Ovaj model je zapravo, daleko futurističniji od većine realnih koncepata na koje smo nailazili, a prvi razlog ovoga jeste što mu kompletno nedostaje zabrinutost za praktičnost i posvećenost dizajnu, što su, nakon svega, prave odlike ovakvih projekata.

Naravno, dugo međuosovinsko rastojanje pomaže dobijanju prostranog enterijera putničke kabine, kao i dodatnog prostora u prtljažnom segmentu, ali aerodinamika, u ovom slučaju nije glavna stavka. Ovaj koncept je takođe, veoma veliki i  na neki način pretežak, dok mu njegovi veliki bočni paneli nikako ne idu u korist.

Neutron je dizajnirao Grigori Butin, koji tvrdi kako je osmislio ovaj automobil kao prvi mogući model koga pokreće prenosni termonuklearni reaktor, što znači da bi mogao nastati isto kada i fuzijski pogon, koji bi u teoriji, jednoga dana mogao da pokreće naše svemirske letelice.

U putničkoj kabini se nalaze podeljene putnička i vozačeva zona, nula fizičkih dugmića i ne previše komponenti vezanih za interfejs. Kada bi ova mašina prešla iz nacrtnog u proizvodni projekat, prilično smo sigurni gde bi se ekrani nalazili, ali i pored toga, unutrašnjost deluje kao da ne poseduje dovoljno prostra za veliki displej.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group