BMW otrkiva tajni koncept koji je bio daleko ispred svog vremena

Više slika

Više slika

BMW se vratio sa još jednom epizodom svog serijala Inside BMW Group Classic, a ovoga puta pruža nam uvid u jedan veoma interesantan koncept iz devedesetih...

Nikada ranije viđeni ZBF-7er prototip predstavlja dizajnersku studiju koja je bila oslonac svim sledećim sedmicama, poseduje veliku prednju masku i luksuzni enterijer i definitivno važi za mašinu koja je bila ispred svog vremena.

U videu, dizajnerski veteran, Joji Nagašima, poznat po svojim radovima na popularnim modelima kao što su E36 3-Series i Z3 Roadster, predstavlja nam koncept automobil kao čovek koji je bio deo njegovog dizajnerskog tima. Ranih devedesetih godina, Bavarci su radili na stvaranju studija za svoje buduće BMW sedan porodične varijante, uključujući 3-Series, 5-Series i 7-Series linije modela.

ZBF-7er je posedovao nešto dužu karoseriju od predivne E38 7-Series linije koja se u to vreme nalazila u proizvodnji. Vertikalni dizajn bubreg prednje maske, koja izgleda kao dve velike nozdrve, bio je ipak previše za jednostavnu i predivnu dekadu u automobilskoj industriji. Sa druge strane, važno je napomenuti da je ova prednja maska daleko bolje i na jednostavniji način implementirana u ostatak automobila, posebno kada uporedimo sa istim procesom na G22 4 Series varijanti. Ova maska kombinovana je sa visokom haubom, horizontalno orijentisanim farovima i hromiranim lajsnama na potpuno integrisanom prednjem braniku.

Profil ovog koncepta poseduje krovnu liniju koja je veoma slična onoj na E65 7-Series modelima, koji su usledili 2001. godine. Najiteresantnije od svega jeste to što ZBF-7er poseduje kvake vrata na izvlačenje i kamere umesto bočnih retrovizora, što su dve aerodinamičke karakteristike koje često srećemo na modernim automobilima, gotovo tri decenije kasnije.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group