BMW će uskoro na prednjoj strani modela imati aktivne svetleće panele

Svi koji se nadaju da će maske hladnjaka BMW automobila biti vraćene na normalu tokom godina, onda moraju znati da nemaju sreće, jer su sada izašli novi patenti, koji su zaštićeni kao intelektualna svojina i predstavljaju ove segmente nikad većim i ovoga puta u sebi spajaju farove u jednu celinu...

Ova tehnologija će najverovatnije biti korišćena kada BMW pređe na električno koncentrisanu ponudu, jer tada više neće postojati potreba za hlađenjem putem tradicionalnih mrežastih maski, dok će nešto uglađeniji prednji delovi automobila u teoriji donositi prednosti u vidu poboljšanja aerodinamike.

Slično prednjem delu poslednjeg Vision Dee koncepta bavarskog brenda, fotografije patenta, do kojih je na neki način stigla Carbuzz publikacija, detaljno opisuju elektronski panel iznad branika i njegove mogućnosti osvetljavanja određenih sekcija, bilo farova, lažne maske ili oba.

Obrasci patenta sugerišu da osvetljena ’maska’ i sistem dnevnih svetala mogu biti istaknuti kao signalni elementi na površini panela, dok su pravi farovi zapravo postavljeni iza njih, otkrivajući se putem prebacivanja određenih sekcija iz neprozirnog do providnog stanja. Panel će takođe u sebi sadržati sve potrebne senzore vozačkih asistencija, dodatno redukujući gužvu na prednjem delu.

Za sada ne možemo sa sigurnošću tvrditi da li će ova nova tehnologija rezultirati crnom prazninom na vozilu svaki put kada nije aktivna, niti to da li će BMW biti u mogućnosti da implementira određene zaštite u boji karoserije, ali bilo kako bilo, to će biti za kupce biti veoma teško za svariti.

Na kraju krajeva, ukoliko ova karakteristika postane jedina stvar koja bude naseljavala prednje strane BMW modela, onda bi u najmanju ruku trebalo da bude dosta čistija od trenutnog dizajnerskog jezika. Međutim, njene proporcije i sveukupna upotreba prostora i dalje će biti nešto što će se voleti ili mrzeti u zavisnosti od ličnog ukusa. Stoga, najbolje bi bilo da ne donosimo sud o svemu sve dok ne vidimo primenu ovog sistema u realnom životu, što će se najverovatnije dogoditi do polovine ove dekade.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group