ZIMSKE GUME – polovne ili nove?

ZIMSKE GUME – polovne ili nove?

Mnogi se pitaju, da li je bolje kupiti nove ili polovne gume pomoću kojih ćete izgurati ovu zimsku sezonu...

Oni koji se bave vulkanizerskim poslom, ovih dana imaju posla preko glave, jer svi vozači menjaju svoje pneumatike i na svoja vozila stavljaju zimske gume. Zimske gume su obavezna oprema koja je propisana zakonom i bez koje nećete uspeti da izgurate zimu, pogotovo ako živite u gradovima u kojima je sneg normalna pojava.

Međutim, kupovina guma nije tako jednostavna i cena obično pravi najveće probleme. Mnogi nemaju novca da izdvoje za gume, pa se zato postavlja pitanje, da li su polovne gume dobre i da li mogu da budu bolja opcija od novih.

Kao i sa svim stvarima, kada je nešto novo, to je najbolje, ali ovde je reč o odnosu cene i kvaliteta. Za kvalitetne nove gume možete dati imeđu 60 i 100 evra po gumi, što je zaista mnogo, a ta cena varira u zavisnosti od dimenzija i proizvođača. Upravo je to razlog zbog kojih svi žele da kupe polovne gume, kako bi prošli jeftinije. Ipak, kupovina polovnih guma može biti mač sa dve oštrice.

Iako ih možete uzeti po povoljnim cenama, postoji verovatnoća da one budu neispravne i loše. Dakle, pravo pitanje je šta raditi?

Mi smo uvek za tu opciju da kupite nove gume, ako vam finansije dozvoljavaju, ali ako ste u problemu sa parama, onda vam savetujemo da kupite polovne gume ali od kvalitetnih proizvođača. Zbog toga morate obratiti pažnju na par stvari ako želite dobre polovne gume.

Pre svega morate obratiti pažnju na godište gume. Posle određenog vremena gume gube svoja svojstva, a zimski pneumatici postaju tvrđi i ne vrše svoju funkciju. Zato gledajte da uzmete gume koje nisu starije od 3 godine. Godište na gumi možete proveriti tako što ćete pročitati oznaku DOT i broj koji se na njoj nalazi. 

Dubina šare je takođe od ključnjog značaja. Nove gume imaju dubinu šare oko 100 mm, a po zakonu, vaše zimske gume ne smeju imati šaru manju od 4mm.

Oblik, mekoća i stanje gume je poslednja stvar na koju morate da obratite pažnju. Ako je guma izdeformisana, previše tvrda i ako ima pukotine, ogrebotine i rupe, onda je velika verovatnoća da će vas ostaviti na cedilu.

Na kraju, potražite gume koje su napravljene od kvalitetnih proizvođača kao što su Continental, Michelin, Bridgestone...

V.P.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group