Zimske gume po toplom vremenu - VELIKA GREŠKA

Evo zbog čega ne treba da vozite na zimskim gumama po toplom vremenu

Poleće je zakucalo na vrata, a to znači da polako trebate da menjate vaše zimske pneumatike i da na vaša vozila stavljate letnje gume...

Letnje i zimske gume su tako nazvane sa razlogom. Glavna razlika ovih pneumatika nalazi se u njihovom sastavu i leži u njihovoj mekoći. Zimske gume su mekše i pri nižim temperaturama se ponašaju daleko bolje od letnjih, dok su letnje gume tvrđe, ali se bolje prilagođavaju asfaltu koji je užaren na suncu.

Kada toplo vreme stigne i kada temperature pređu 15 stepeni, tada zimske gume postaju premekane za vožnju. To može dovesti do sledećih problema:

Zimske gume se pri visokim temperaturama prebrzo troše i toliko se mogu oštetiti da mogu postati neupotrebljive.

Kočenje zimskih guma tokom toplih dana je daleko gore i može dovesti do neravnomernog i opasnog kočenja koje može ugroziti vas i druge na drumu.

Zbog svoje preterane mekoće, zimske gume pri letnjim temperaturama znaju čudno da se ponašaju u krivinama i da dovedu do zanošenja i proklizavanja auotmobila.

Ako ih duži vremenski period vozite po užarenom suncu, zimske gume mogu da se „ispeku“ i da izgube svoja meka svojstva, što znači da potpuno gube funkciju zimskog pneumatika.

Zato je vrlo važno da što pre promenite gume čim dođe vreme za to i čim se temperature stabilizuju.

Foto:falkentire.com

V.P.

  • Ključne reči:

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2020. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group