Zima je ubica akumulatora: MIT ili ISTINA

Svi smo čuli za mit koji kaže da naši akumulatori mogu da stradaju na hladnom vremenu, ali da li je to zapravo istina?

Vađenje akumulatora iz automobila ako se redovno ne pali, svakodnevno paljenje, skidanje kleme sa akumulatora - sve su to trikovi koje zimi koristimo kako bismo produžili vek našem akumualtoru. Akumulator je zadužen za sprovođenje struje do našeg vozila i bez njega bi smo se fino namučlili da auto startujemo. Takođe, akumulator nije jeftin, tako da je to razlog zbog kojeg mnogi od nas žele da mu što više produže vek trajanja.

Radni vek prosečnog akumualtora je od 3 do 5 godina, mada su istraživanja pokazala da 70 % akumulatora strada posle samo 3 godine upotrebe. Međutim, dolazimo do pitanja, da li zima utiče na naše auto baterije ili je to samo urban mit.

Istina je DA, i te kako utiče.

Kada je 0 stepeni celzijusa, efikasnost akumualtora opada za 35%, a kada je temperatura ispod -18 stepeni, tada akumualtor gubi i do 65 % svoje snage, što znači da crpi mnogo više energije pri paljenju kada je zima. To znači da vaš atomobil morate često paliti i duže voziti kako biste pripunjavali akumulator, a takođe se potrudite da sve uređaje gasite u autu kako bi ste ga što manje trošili. Koa što su punjači, USB kablovi i navigacioni sistemi.

Foto:Michael Waltrip Racing

V.P.

 

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group