Zbog velike brzine Ford Maverick tokom trke ostao bez vrata

Većina nas je u jednom delu svog života čula za izraz kako je automobil toliko brz da mu vrata otpadaju, ali to se jednom Ford Maverick modelu, specijalizovanom za trke ubrzanja, zapravo i desilo...

Novi snimak koji se pojavio putem kanala koji se bazira na trkama ubrzanja, 1320 Video, predstavlja nam sportski događaj koji se odvijao u Dalasu i najstarijoj pisti u SAD, kreiranoj davne 1955. godine.

Kako deluje, Yello staza poseduje i bezbednosne mere iz pedesetih godina, makar kada je publika u pitanju, tako da ne samo što ljudi stoje previše blizu piste, već im je dozovljeno da budu nekoliko desetina centimetara iza automobila koji poleću sa linije, što je u poređenju sa modernim standardima daleko ’opuštenije’ stanje nego što bi trebalo da bude.

U novom filmu moguće je videti potpuno divlje mašine, a uprkos tome što je Yello staza dugačka 201 metar, što je daleko od 400 koje poseduju ostale, ona je sasvim dovoljna kako bi vozila dostigla nenormalne brzine, što samo znači da je Ford Meverick sa 8,6 litara velikim Hemi motorom uspeo da izgubi svoja vrata koja su odletela pod uglom od 90 stepeni, kao da ih je neko ispalio iz topa.

Ono što je još neverovatnije, ovaj Maverck model nije jedini koji je išao toliko brzo da je oduvao svoja vrata sa šarki, jer je nešto ranije u videu moguće posvedočiti Mustang modelu Fox karoserije koji na spektakularan način ostaje bez vozačevih vrata i to baš prilikom prelaska ciljne linije, do koje ga je gonila radikalno modifikovana verzija Pontiac Firebird automobila iz četvrte generacije. Štaviše, organizatori ovog rizičnog događaja bili su više nego srećni da dozvole Mustang modelu da se okuša još jednom i to sa vratima kreiranim od lepljive trake.

Sudeći prema sajtu ove piste, Yello Belly poseduje istoriju koja može biti ispraćena do ranih pedestih godina, kada su se deca iz Grand Prairie oblasti trkala hot-rod modelima u osušenom koritu reke Triniti. Zatim, 1955. godine, filantrop i lokalni milioner, u čijem je posedu ova zemlja bila, kreirao je stazu za trke ubrzanja kako bi trkačima omogućio sa se igraju sa svojim mašinama, a da ih pritom policija ne maltretira.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group