Zašto automobili zvuče toliko dobro kada su im motori hladni

Ukoliko internetom tragate za bilo kojim modelom perfomansi uz dodatak hladnog starta, najverovatnije ćete biti uvučeni u sate beskrajnog sadržaja vezanog za ovu temu. Međutim, da li ste se ikada zapitali zašto hladan start toliko dobro zvuči?

Odgovor možemo pronaći u videu napravljenom od strane Hagerty kanala i on je baziran na tome što motor radi koliko god je moguće neefikasno kako bi se postepeno zagrejao. Tačni razlozi ovome vremenom su evoluirali, ali bazna ideja ostala je ista.

Ironija je u tome, što razlog za ovakv zvuk automobila leži u tome što su oni najgori upravo onda kada su im motori hladni. Jedinice sa unutrašnjim sagorevanjem dizajnirane su kako bi radile zagrejane, stoga, kada su hladne gorivo ne sagoreva na pravi način i dolazi do većeg unutrašnjeg otpora.

Moderni automobili takođe moraju brinuti o svojim katalizatorima, koji zahtevaju toplotu kako bi radili na pravi način. Rešenje prema tome, leži u radu motora na nešto neefikasniji način tokom kraćeg vremenskog perioda, što omogućuje da štetne emisije budu zarobljene ranije. Ukoliko vam neko urade katalizator zbog prodaje njegovih dragocenih metala, vaš automobil će automatski zvučati drugačije nego što ste navikli.

Kako bi se rešilo ovo pitanje, moderni automobili menjaju tajminge ventila i paljenja, kako bi namerno kreirali toplotu pre nego što se vrate svom normalnom mapiranju i radu motora na najefikasniji mogući način. Ova funkcija nije potpuno drugačija od dobrog starog sauha, ali moderni automobili su daleko napredniji i lakši po ovom pitanju od starih.

Bilo kako bilo, rezultat je veoma lep, samo malo otrovan, zbog povećane emisije štetnih materija koje vaš automobil kreira kako bi vas pripremio za uzbudljivu vožnju koja vas čeka.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group