Zapolslena u BMW proneverila 1.1 milion dolara


Između oktobra 2014.godine i juna prošle, pedesetogodišnja Njujorčanka, Vanesa Vens-Smol, ukrala je minimum 1.1 milion evra, tokom svog rada u Continental BMW u Konektikatu…

Tokom svog radnog veka tamo, ona je napravila čak 65 neodobrenih elektronskih transfera novčanih sredstava, a u to je izdala i potpisala 28 čekova za podizanje novca sa računa svoje kompanije. Prošlog meseca, ona je osuđena na 30 meseci zatvora, praćenih sa tri godine uslovne kazne.

Novčana sredstva koje je ona prebacila bez dozvole dostigla su sumu od 904.659 dolara, dok su čekovi koje je ona koristila za plaćanje svojih računa, ukupno sabrani na 207.777 dolara. Kao da to nije dovoljno loše, ona je dodatno podigla 31.542 dolara sa firmih računa, za nedozvoljeno korišćenje kreditne kartice i povraćaje.

Tokom istrage, tužilaštvo je otkrilo da su njeni lični troškovi uključivali putovanja prvom klasom, odmore u Australiji, na Havajima, u Meksiku i na Jamajci, isplate radnicima koji su redizajnirali i uređivali njen dom, kao i kupovinu Ford Mustang modela od 50.000 dolara, uprkos činjenici da je od svog poslodavca dobila luksuzni BMW model za ličnu upotrebu.

Ženi je naređeno da vrati svaki novac koji je ukrala od svoje kompanije i njihovoj osiguravajućoj kući. Do sada, ona je platila oko 200.000 dolara, uključujući i 28.840 dolara koje je dobila od prodaje svog mustang modela.

“Vanesa je napredovala tako što se postavljala u ulogu heroja, ukazujući nam na naše mane koje treba da ispravimo, dok je istovremeno tražila prilike da krade od nas”, rekla je predsednica kompanije, Pola Kaljari kada se na sudu pojavila u svojstvu svedoka.

“Svi smo bili zabrinuti za finansije našeg salona, jer nismo imali profit kakav bi trebalo da imamo. Otpustili smo mnoge ljude i promenili brojne planove isplate. Ipak, mesec za mesecom ništa se nije menjalo, a niko od nas nije mogao da otkrije zašto. Ona je imala odgovor na sva pitanja i uveravala me da će stvari biti mnogo bolje krajem godine”.

U međuvremenu, dokumenta koja je podneo javni tužilac govore nam da je Vanesa bila motivisana pohlepom i nazvali su je “aktivnim konzumentom nepotrebnih troškova”, poput kozmetičke hirurgije i moderne odeće. Termini poput “skupe navike”, “luksuzni život” i “raskošni materijalizam” takođe su iskorišćeni.

Tokom donošenja presude, njeni advokati su tražili uslovnu kaznu, tvrdeći da ona nije okoreli kriminalac i da želi da da sve od sebe kako bi promenila svoj život na bolje.

Ipak, predsednik Continental BMW, Pola Kaljari, stvari ne vidi baš tako, izjavivši: “Jedina stvar zbog koje se Vanesa kaje je činjenica da je u našoj kompaniji ostala previše dugo i što je uhvaćena na delu. Ljudi kao Vanesa se ne menjaju”.

Na kraju, kazna zatvora od trideset meseci je malo blaža u odnosu na ono što je tužilaštvo prvobitno tražilo, to jest, kaznu od trideset tri do četrdeset četiri meseca u zatvoru. Pitamo se samo na kraju, da li će ova gospođa naučiti svoju lekciju ili će se oprobati u svom znatu ponovo, kada više ne bude iza rešetaka.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group