Youtube kanal kreirao jeftinu ekstenziju za bolju aerodinamičnost i uštedu goriva

Vazduh nam konstantno krade novac, ali uprkos tome što mi preko toga olako prelazimo, to ne menja činjenicu da je ovo nesrećna realnost u kojoj tokom putovanja autoputem trpimo neverovatnu količinu otpora, koji nas usporava i troši gorivo...

Zapravo, Kris Entoni, direktor kompanije Aptera, proizvođača veoma aerodinamičnih električnih modela, sugeriše da oko šezdeset posto energije regularnog automobila odlazi na brze vožnje autoputevima, odnosno guranje vazduha ispred njih. Stoga je potpuno prirodno što imamo želju da koristimo aerodinamičke principe kako bismo smanjili cifre atmosferskog otpora koji su prisutni.

Podstaknut rekordnim cenama goriva u Kaliforniji, Think Flight, YouTube kanal fokusiran na aeronautiku, odlučio je da svoje znanje o aerodinamici prenese na autombile kako bi smanjio koeficijent otpora vetra i to bez previše ulaganja.

Sa razumnim objašnjenjem iza činjenice da je Subaru Impreza hečbek automobil dizajniran oko praktičnosti, radije nego na aeroefikasnosti, voditelj ovog kanala odlučio je da u svom videu iskoristi izolacionu penu od 1,5 inča kako bi produžio njegovu površinu.

Rezultat svega je prilično imresivan, a samo uz upotebu lepljive trake, smrt lepka, pene i kartona, kreirana je iznenađujuće snažna ekstenzija za ovaj automobil. On je zatim testirao novi dodatak kako bi video koliko je novca moguće uštedeti tokom vožnje autoputem. Iako je voditelj pomalo razočaran konačnim rezultatom, dodatak od 13% u prvom pokušaju i dalje je prilično impresivan. Međutim, on je ipak objasnio na koji način automobili mogu biti poboljšani.

Iako se vazduh kreće iznad automobila veoma glatko, on postaje daleko turbulentniji kako se spušta niz zadnji deo, postajući potpuno nepredvidiv ispod njega. Kako je voditelj naglasio, upotreba prednjeg splitera i pragova, kao i uvođenje novog oblika koji održava vazduh bez kontakta sa donjim delom automobila, sa lakoćom može duplirati efikasnost prilikom vožnje na autoputevima.

Zajedno sa uživanjem u jasnoj uštedi novca za gas, ovaj snimak omogućuje jednostavan način za razumevanje svega što okružuje procese analiziranja aerodinamike.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group