XJR-15 - nepravedno zanemareni superautomobil brenda Jaguar

Više slika

Više slika

Pre nego što je legendarni XJ220 model ugledao svetlost dana, postojala je linija pod nazivom XJR-15...

Iako ovaj superautomobil ne poseduje maksimalnu brzinu svog naslednika, on svakako zauzima veoma posebno mesto u istoriji ovog legendardnog brenda. Pomalo u senci svog uspešnijeg rođaka, starija varijanta britanskog supersportaka nikako nije predstavljala razočarenje svog vremena, ali ni svakoga ko je pravi poznavalac istorije automobilizma.

Nepoznat većini ljudi, XJR-15 predstavljao je prvi ulično legalni proizvodni automobil koji je koristio tehnologiju ugljeničnih vlakana svoje za panele karoserije integrisane sa šasijskim delom. Takođe, ova linija ograničena je na svega 53 primerka širom sveta, što je svrstava u jednu od najređih ovog, ali i svetskih proizvođača. Sada se u Nemačkoj pojavio jedan primerak ovog modela i istaknut je kao premijum ponuda aukcijske kuće DD Classics.

Na listingu kompanije stoji da ovaj superautomobil srednjeg motora poseduje svega 965 pređenih kilometara na odometru i predstavlja jednu od svega 25 luksuznih uličnih verzija opremljenih klima uređajima, kožnim presvlakama i petostepenim all-synchro transmisijama.

1991. godine, automobil je originalno eksportovan u Nemačku i održavan u savršenom, garažnom stanju tokom poslednjih 17 godina, dok ponovo nije završio preko okeana u Velikoj Britaniji, sa dodatnih 400 kilometara ispod kaiša. Kada je kupac na ostrvu preuzeo svoj dragoceni model, uložio je dodatnih sto hiljada funti na održavanje vršeno od strane kompanije Don Law Racing.

Kao i svi ostali učlično legalni XJR-15 modeli, ovaj je napajan šestolitarskim V12 motorom sa unutrašnjim sagorevanjem, Cosworth aluminijumskim klipovima, ojačanim vratilom i elektronski kontrolisanim ubrizgavanjem goriva. Sve u svemu, ova mašina poseduje respektabilnih 450 ks na trapu, a ova snaga dovoljna je kako bi automobil sa 1.500 kilograma bio katapultiran do stotke za manje od četiri sekunde i razvio maksimalnu brzinu od 320 km/h, što je svakako zadivljujuće i daleko ispred njegovog vremena.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group