VR6 mašina koja je spasila Volkswagen Corrado liniju

Ono što čini izvanredan sportski model, prema brojnim ljubiteljima automobila dolazi u vidu italijanskog dizajna, praćenog latinskim imenom i dodatnom oznakom za performanse, koje prati motor savršene sonate...

Po ovim standardima, Volkswagen Corrado, posebno originalni G60 model, predstavljao je potpuni promašaj po više stavki. Ipak, njegov dizajn je inspirisan nekim starijim Đurđarovim delima, neodoljivo podsećajući na njih, uprkos činjenici da je kreiran u okvirima VW kompanije.

Ime ovog modela, u međuvremenu, iako je malo čudno, ima svoj koren u španskoj reči "correr", koja na našem jeziku znači trčati. Konačno nemački proizvođač predstavio je novi G60 četvorocilindrični motor sa ovim automobilom, ali je on bio oštro osuđen i predstavljao je pravo razočarenje prema oceni kupaca i kritike. Ovaj 1,8 litara veliki inlajn četvorocilindraš posedovao je super punjenje, G Lader u VW terminologiji. Jedinica je bila dovoljno potentna kako bi ubrazala Corrado do stotke iz mesta u vremenskim okvirima koji su tada bili potrebni odlazećoj Scirocco liniji.

Sve u svemu, veoma je lako razumeti zašto su auto-moto novinari bili razočarani ovim automobilom kada se prvi put pojavio. Sa druge strane, 1992. godine, nemački gigant predstavio je VR6 liniju motora, koja je pomogla da se stvari po pitanju ove linije potpuno preokrenu.

Zahvaljujući njegovom neobičnom dizajnu, sa veoma uskim uglom od svega 15 stepeni i jednom glavom za oba seta cilindara, proizvođač je uspeo da kreira dovoljno malu jedinicu koja može da bude uklopljena ispod haube Corrado modela, ali istovremeno isporuči 174 i kasnije 190 ks.

Uprkos tome što ova cifra ne zvuči previše moćno u današnje vreme, ona je pomogla automobilu da preseče vreme ubrzanja do stotke iz mesta sa 8,5 sekundi, koliko je bilo potrebno u G60 formatu, na dosta boljih 7,2.

Pored toga, novi motor zvučao je fantastično. Novinari tog vremena opisivali su ga kao muziku iz dubina i visina velikih simfonijskih orkestara i punim osećajem koji vas jednostavno obuzima. Čak i danas, ukoliko upitate sve ljubitelje VW automobila o ovoj liniji, oni će odmah navesti VR6 seriju kao pravu stvar.  

Pored toga, Corrado je uspeo da sačuva svoj obraz u očima javnosti, a uprkos tome što nije predstavljao veliki prodajni uspeh, njegova retkost i VR mašine osigurali su mu čvrsto mesto u analima autoindustrije.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group