Volvo predstavio tehnologiju skladištenja energije

Pre nekog vremena smo vas izvestili da Volvo radi na razvoju tehnologije skladištenja električne energije koja će teške i za prirodu štetne baterije kod električnih automobila učiniti nepotrebnim. Sada je ovaj švedski proizvođač predstavio svoja trenutna dostignuća do kojih je došao u saradnji sa svojim partnerima (od kojih je Volvo jedini proizvođač automobila).


 

Reč je o kompozitnom materijalu sastavljenom od karbonskih vlakana, polimernih smola i "nano baterija i superkapacitatora". Taj materijal može da posluži za izradu konstrukcijskih delova i karoserije automobila i u isto vreme čini "skladište" električne energije što današnje baterije čini suvišnim.

Novi materijal je za sada ugrađen u test S80 kojem su od njega izrađeni poklopac i pod prtljažnika i još neki manji dijelovi. Volvo tvrdi da će samo poklopac prtljažnika na kraju biti dovoljan da se zamene današnje baterije, a ova bi tehnologija trebala da ponudi i brže punjenje u odnosu na njih. Inače, ovi modeli bi se električnom energijom punili kao i sadašnja električna vozila, dakle putem punjača i sistemom regenerativnog kočenja.

U Volvu smatraju da će električni automobili igrati veliku ulogu u njihovoj budućnosti, a ovaj materijal je jedan od osnovnih koraka u njihovom daljem razvoju.

O.R.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group