Volvo dobio odlične ocene za bezbednost

Volvo S60 i XC60 dobili vrhunske ocene u novom testu sistema za zaštitu kod frontalnih sudara

 

 

Liderska pozicija Volvoa na području automobilske bezbednosti ponovo je dobila priznanje - i to novim test programom američkog Osiguravajućeg instituta za bezbednost saobraćaja (IIHS). Ovaj institut je, naime, sproveo proveru sistema koji pomažu kod prevencije frontalnih sudara. Oba testirana Volvo modela S60 i XC60 osvojili su najveću moguću ocenu – izvrstan - uz opasku da jedino Volvo od svih 74 testiranih vozila nudi standardno ugrađen City Safety sistem zaštite od sudara.

 

„Pozdravljamo odluku većine bezbednosnih instituta da u svoje test programe uključe i sisteme za sprečavanje saobraćajnih nezgoda. To kupcima daje bolji uvid u prednosti sistema automatskog kočenja, a pomoćiće implementaciji ovih tehnologija u automobile budućnosti“, izjavio je Thomas Broberg, stariji savetnik za bezbednost pri Volvo Car grupaciji.

 

Novi IIHS-ov test sistema za prevenciju sudara biće inkorporiran u nagradu ovog renomiranog instituta Top Safety Pick 2014. Test uključuje nalet na vozilo koje vozi ispred pri brzinama od 20 i 40 km/h, a dodatni bodovi se daju vozilima koja poseduju upozorenje na frontalni udarac.

 

Volvo S60 i XC60 opremljeni City Safety sistemom (s automatskim kočenjem pri nižoj brzini kretanja) i Collision Warning sa Full Auto Brake sistemom (upozorenja na udarac s opcijom automatskog kočenja), kao i Pedestrian Detection sistemom (otkrivanja pešaka) su među sedam modela koji su u novom testu dobili ocenu „izvrstan“.

 

City Safety kao standard u svim Volvo modelima

City Safety sistem zaštite od prednjih sudara pri nižim brzinama deo je standardne opreme svih Volvo modela na svim tržištima širom sveta. Većina Volvo modela je takođe dostupna s vrhunskom tehnologijom koja otkriva, upozorava i automatski koči u slučaju naleta na vozilo, pešake ili bicikliste.

 

„IIHS institut se usredotočio na dve situacije, a u oba slučaja testirano vozilo u pokretu naleće na stacionarno vozilo ispred. No, valja naglasiti da sistemi Volvoa funkcionišu u mnogo širem dijapazonu svakodnevnih situacija kao što je nalet na vozila koja se kreću manjom brzinom, kao i nalet na pešake i bicikliste“, ističe Thomas Broberg.

 

Volvo je dosad prodao više od milion automobila opremljenih sistemima automatskog kočenja, a kompanija će nastaviti sa svojim pionirskim radom i unapređivaće sisteme detekcije kako bi mogli i noću da prepoznaju pešake i bicikliste, ali i životinje.

 

Automatsko kočenje rezultira manjim brojem nezgoda

Prednosti inovativne City Safety tehnologije, dokumentovane su u ranijim IIHS/HLDI (Highway Loss Data Institute) izveštajima koji su naveli smanjenje broja frontalnih naleta na vozilo ispred do 20 odsto. Podaci švedske osiguravaće kuće If pokazuju sličan postotak smanjenja broja frontalnih udaraca.

 

IIHS studija za model Volvo XC60 pokazuje da City Safety sistem smanjuje broj telesnih povreda za 33 odsto, dok su odštetni zahtevi za nadoknadu štete na tim vozilima smanjeni za 15 odsto.

 

„Tokom godina rizik od zadobijanja ozleda u Volvo vozilu stalno je i značajno smanjivan. Predstavljanjem novih preventivnih i bezbednosnih sistema nastavljamo da se krećemo prema našem cilju da do 2020. godine niko ne bi smeo smrtno da strada ili da bude teško povređen u novom Volvo vozilu. Naša dugoročna vizija su automobili koji se ne sudaraju“, zaključuje Thomas Broberg.

O.R.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group