Veyron ostao bez titule najbržeg

Ginisova knjiga svetskih rekorda oduzela je Veyronu titulu najbržeg serijskog automobila na svetu. U saopštenju koje je ta kuća objavila u petak 5. aprila navodi se da je Veyron ostao bez titule jer zvanična maksimalna brzina od 431.072 km/h, postignuta tokom testiranja, nije dostupna i na serijskim modelima koji su isporučeni kupcima.

Bugatti Veyron Super Sport nosio je gotovo tri godine titulu najbržeg serijskog automobila na svetu. Međutim, nakon što su u Ginisovoj knjizi svetskih rekorda preispitali ovaj rezultat i utvrdili da on nije u skladu sa njihovim zvaničnim propisima, Veyron je ostao bez ove titule. 

Rekord je postignut u july 2010. godine, i to tako što je na testnom automobilu deaktivirano fabričko ograničenje brzine. Zbog opasnosti od oštećenja pneumatika i bezbednosti putnika, Bugatti je na svih 30 primeraka koji su u međuvremenu isporučeni kupcima ograničio maksimalnu brzinu na 415 km/h. 

U Bugattiju ostaju pri tvrdnji da je njihov model i dalje najbrži na svetu i kažu da su u Ginisu znali da je limiter brzine deaktiviran još prilikom postavljana rekorda. Oni ne smatraju da će automobil izgubiti svoju reputaciju kod kupaca, jer na kraju krajeva, "Veyron Super Sport je mnogo više od svetskog rekordera u brzini", kažu u Bugattiju.

Izvor:B92

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group