Verovali ili ne: Evergreen kamion prati stope svog većeg morskog brata

U vesti koju je jednostavno nemoguće izmisliti, šleper kompanije Evergreen može biti viđen kako pod uglom od 45 stepeni blokira jedan autoput na Tajvanu...

Fotografija je odmah povezana sa Ever Given brodom koji se vizuelno paralelno nasukao i kreirao naslove i haos širom sveta u Sueckom kanalu, ubijajući prema procenama oko 12% trgovinskog rejtinga na dnevnom nivou.

Iako šleper i brod sa ponosom ističu ime kompanije Evergreen, ovaj brend je odgovoran samo za pomorsko izdanje transportera, stoga je potpuno neopravedno kriviti njega za incident koji je nastao na Tajvanu. Prema navodima kineskih medija, Evergreen je potvrdio da ne operiše transportnim poslovima u kopnenom delu ove zemlje i da je ovaj brend jedino zadužen za transport na vodenim tokovima.

Naravno, ova izjava nije sprečila internet korisnike i tvorce dobrih mimova širom sveta da povežu na pravi način sve sličnosti ove dve situacije. Koristeći fotografije koje deluju kao da su uhvaćene CCTV kamerama, sadržaj se širio sajtom Weibo, pre nego što je konačno podeljen na Facebook i Twiter platformama. Ugao šlepera sa kontejnerom i Ever Given broda neverovatno je sličan, bez obzira na teks ispisan na obe strane.  

Gotovo je sigurno da je incidentu koji je blokirao saobraćaj na Changchun-Shenzhen ekspresnom autoputu bilo potrebno daleko manje vremena za rešavanje, posebno u poređenju sa blokadom koju je stvorio njegov vodeni rođak zaustavljajući se u Sueckom kanalu pod uglom od četrdeset i pet stepeni. Kompanija u japanskom vlasništvu, operiše u Tajvanu, registrovana je u Panami i poseduje indijsku posadu juče oslobođenu iz peska Sueca. Poprečavanje ovog kanala najvećim transporterom na svetu izazvalo je šestodnevni zastoj u globalnoj trgovini. Sudeći prema BBC mreži, nemački Allianz izjavio je kako analize pokazuju da je blokada Sueckog kanala koštala internacionalno trgovinsko tržište između 6 i 10bn nedeljno.

Međutim, sve nade se polažu u normalizaciju stanja tokom narednih dana, nakon što Ever Given nastavi svojim putem, jer je prema navodima u ponedeljak ujutru oslobođen kanždi najprometnije plovne arterije na svetu.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group