Veličanstveni unikat - Maserati Ghibli 4.9 SS iz 1968. godine

Unikatni Ghibli SS konstruisan je godinu dana pre nego što je ova varijanta dospela u proizvodnju…

Iskusni kolekcionari znaju da se tek nekoliko stvari može porediti sa prvim primerkom voljenog modela ili marke. Ipak, postoje primerci koji datiraju i pre prvih modela, a to su takozvane pred-serijske varijante.

Jedan takav automobil sada je stavljen na prodaju na nemačkom Koch Klassick sajtu – pred-serijski 1968 Maserati Ghibli 4.9 SS. Nije u pitanju prototip, već unikatna brzinska mašina, koja je konstruisana punih godinu dana pre nego što je varijanta visokih performansi otišla u proizvodnju i redefinisala svet automobilizma kakav poznajemo.

Prvi put predstavljen tokom 1966 Turin Motor Show sajma, Ghibli je bio Maseratijev odgovor na Grand Tourer modele njihovih italijanskih konkurenata, Ferrari i Lamborghini. Model je dobio elegantni, izduženi dizajn koji potpisuje Đorđeto Điuđiaro i 4.7 litarski V8 motor koji je proizvodio 310 konja ispod haube. Automobil je bio pravi poduhvati dizajna i inžinjeringa, ali nakon nekoliko godina na tržištu, slavni brend je odlučio da lansira još moćniju varijantu. Tada je na scenu stupio Ghibli 4.9 SS. Sa zakazanim lansiranjem 1969.godine, varijanta visokih performansi došla je sa 4.9 litarskim V8 motorom, koji je mogao da razvije dodatnih dvadeset konja i maksimalnu brzinu od 270 kilometara na čas, postavši odmah najbrži ulično legalni Maserati ikada napravljen.

Ovaj pred-serijski primerak konstruisan je godinu dana pre nego što je varijanta otišla u proizvodnju, a svoj snažni pogon upario je sa standardnim Ghibli enterijerom. Finiširan Verde Gemma zelenom bojom spolja i crnom kožom unutra, GT je i dan danas u sjajnom stanju, iako nikada nije bio restauriran. Promenio je dva vlasnika nakon što je dostavljen svom vlasniku u Sjedinjenim Američkim Državama 1968.godine, a proveo je i neko vreme u Brooks Steven Automotive muzeju, pre nego što je pronašao svoj put do Nemačke i svog trenutnog vlasnika 2010.godine.

Kao što je i za očekivati, Koch Klassik sajt nije predstavio cenu ovog modela, ali će vam je dati na zahtev. Na osnovu cifre po kojoj se prodaju besprekorni primerci slični njemu – 1972 4.9 SS Spider prodat je za više od 750.000 dolara prošle godine, verujemo da će biti skupocen.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group