Automobili bi mogli da dobiju čitače otisaka i prepoznavanje lica

Više slika

Više slika

Ključevi za naša vozila uskoro mogu postati potpuno irelevantna stavka, jer tehnološka dostignuća već implementirana u naše pametne telefone mogu dobiti svoje korene u svetu automobilizma...

Vozila sa sistemima ulaza bez ključa postaju sve češča na tržištu, ali ovo rešenje se pokazalo kao određeni bezbednosni rizik, jer su pametni i dovitljivi lopovi uspeli da provale način za njihovo hakovanje.

Zapravo, ovo je dovelo do toga da na tržištu, crnom naravno, postoje uređaji koji snimaju i emituju signal ključa određenog automobila, tokom njihovog odlaganja od strane vozača kod kuće. Određeni aparati ovog tipa toliko su moćni da mogu da uhvate signal ključa kroz armirane zidove i automatski otključaju vozilo.

Osiguravajuća društva i proizvođači automobila potpuno su svesni ovoga, a jedna tehnološka kompanija veruje da može stati lopovima na put, sa svojim sistemima prepoznavanja lica i skeniranja mrežnjače, namenjenim pružanju pristupa vozilima budućnosti. Kompanija Synaptics radi na novi i inovativnim načinima koji će garantovati vlasnicima pristup vozuilima, uključujući i čitače otiska prsta, ne samo za otvaranje, već i startovanje automobila.

Bilo da se nađu u sklopu naših automobila u nešto daljoj ili bližoj budućnosti, ovi skeneri prstiju neće predstavljati samo još jednu sigurnosnu karakteristiku, već će takođe, prema kompaniji iz Silikonske Doline, omogućiti da stvari kao što su geografsko pozicioniranje i pristup baziran na vremenskom intervalu. Na primer, roditelji će biti u mogućnosti da podese određene elemente svojih vozila, kao što je koliko snage žele da isporučuju, bazirano na delu dana u kome ga koriste oni i njihova deca, a dodatno, dok određeni detalji vezani za preference vozača, nalik poziciji sedišta i muzičkom ukusu, mogu biti čuvani zajedno sa otiskom prsta.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group