Uspavana lepotica: Vozač za volanom Tesla modela spavao snom pravednika tokom vožnje

Švedski dostavljač koji je aktivirao Autopilot zadremao je za volanom i gotovo udario policijski automobil kada se napokon probudio...

Švedski vozač Tesle osuđen je za opasnu vožnju nakon što je zaspao za volanom i odveo policiju na 40 kilometara dugu poteru koristeći Autopilot.

Nepoznati dostavljač kretao se severoistočno duž autoputa E4 kada ga je primetio drugi vozač Tesla modela koji je mislio da je čudno što se Model X zaglavio u traci za preticanje, ali ne pretiče ništa. Kada je drugi vozač prišao, primetio je da je čovek za volanom X modela zaspao i brzo pozvao policiju.

Kada su konačno sustigli SUV iz 2019. godine, prešao je oko 26 kilometara od trenutka kada je drugi vozač podigao alarm, i sada je bio blizu Linkopinga. Ali imao je još dovoljno kilometara u bateriji i, uprkos najboljim naporima policije, vozač se nije mogao probuditi, piše švedski Vibilagare.

Policija je pokušala da automobil skrene na jedan izlaz, ali ga nije mogla zaustaviti, i morala je da čeka sledeći izlaz nekoliko kilometara dalje. Konačno se vozač probudio, i mora da je bio toliko uplašen kada je to učinio da je naglo okrenuo volan udesno, prisiljavajući policijski automobil u blizini da izvede pravu kaskadu da bi izbegao sudar. Vozač je zatim skrenuo u benzinsku stanicu zaustavivši poteru nakon zastrašujućih 40 kilometara.

Navodno je vozač policiji rekao da nije spavao noć pre i bio je pod stresom jer je morao dostaviti automobil. Čak je pokušao tvrditi da je jedno od njegovih očiju bilo otvoreno celo vreme, ali je brzo promenio priču. "Veoma sam postiđen, bilo je zbog iscrpljenosti", rekao je policiji tokom ispitivanja. "Imao sam Tesla model sa Autopilotom u kom mi je bilo vrlo prijatno."

Vozači treba da ostanu budni kada koriste Autopilot, a sistem će se isključiti ako ne prave redovne ulaze na volanu. Ali takvi sistemi koji ne zavise od praćenja lica vozača mogu biti prevareni stavljanjem težina na volan - mada priča ne pominje da li je vozač koristio takve uređaje. Takođe ne govori zašto policija nije jednostavno vozila ispred automobila i smanjila brzinu, što bi verovatno primoralo automobil da uspori.

Policajci iz Arkanzasa to vozilo izbacili sa puta sekund nakon što bi stigli na mesto događaja. Tesla Autopilot nije doživeo istu kritiku u Evropi kao u SAD, gde sigurnosni regulatori trenutno istražuju prošlogodišnji virtuelni opoziv od više od 2 miliona automobila. Tesla je trebala poboljšati mere opreza Autopilota kako bi sprečila zloupotrebu vozača, ali NHTSA se brine da te promene nisu dovoljno daleko otišle.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group