Unikatni projekat obožavaoca koji je i kompanija Saab pečatirala kao remek delo

Više slika

Više slika

Kompanija Saab ima neko posebno mesto u srcima svih obožavalaca automobila širom sveta...

1997. godine, za jednu posebnu priliku i proslavu pedesetog rođendana kompanije, jedan od najvećih obožavalca brenda, Norvežanin Per Ekstrom, odlučio je da kreira specijalni model koji je bio zadužen da obuhvati duh nekih od najprefinjenijih dizajnerskih rešenja švedskog proizvođača.

Proizvod ovih snova odlazi na aukciju u vidu neverovatnog 1997 Saab EX Prototype modela, u koji je Norvežanin uložio između tri i četiri hiljade radnih sati. Iako ova mašina nije kreirana od strane brenda direktno, dokumentacija koja stiže sa njim otkriva da je legendarni proizvođač bio u čestoj komunikaciji sa Ekstromom tokom dizajnerskog procesa, ali i realizacije njegovog projekta.

Ideja iza ovog projekta takođe je predstavljala i kreiranje specijalne kupe jedinice bazirane upotrebom Saab delova u potpunoj ekskluzivi. Uklapajući detalje koji odaju počast klasičnim modelima kompanije, ovaj automobil je svoj život započeo kao 900 II šasija, koja je stigla do Ekstroma direktno iz fabrike.

Odavde, njegov zadnji deo je specijalno modifikovan vetrobranskim staklom sa 900 kabriolet modela, krov je spušten za sedam centimetara, telo je prošireno, uklonjen je čep rezervoara i rubovi točkova su zamenjeni onim sa Saab CS 9000 serije.

Rezultat hiljada radnih sati uloženih od strane ovog stručnog majstora donose izradu za koju su inžinjeri brenda Saab potvrdili da je besprekorna, dok je čak i njegov motor u potpuno savršenom stanju takođe. Snaga ove mašine stiže iz 2,3 litra velikog turbo motora koji stvara 220 ks i danas ipod kaiša poseduje 154.000 pređenih kilometara.  

Pored toga, prodavac tvrdi da je boja na karoseriji ovog modela gotovo u savršenom stanju, što ovaj ulično legalni specijal čini u potpunosti dostupnim za kupovinu svakom kolekcionaru koji ume da ceni njegovu dragocenost i unikatnost. Ovaj model definitivno predstavlja savršen dodatak bilo kojoj kolekciji, ujedno donoseći i dokumentaciju, skalirani model u razmeri jedan prema deset i brojne skice kreirane tokom dizajnerskog procesa.

Ovaj unikat će biti ponuđen od strane aukcijske kuće Bohams u okviru događaja Zoute Sale, koji će se održati 8. oktobra, dok se model registrovan kao 1987 Saab 9000CC trenutno nalazi u Belgiji. Prema procenama aukcijske kuće ovaj neverovatni model mogao bi biti prodat po nekoj ceni koja čak može i prebaciti 90.000 evra.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group