Unikatni Lancia model kakav do sada nismo imali priliku da vidimo u prodaji

Više slika

Više slika

Uninkatni Lancia Fulvia 1600 HF Competizione model iz 1969. godine trenutno može biti viđen na prodajnoj listi aukcijske kuće RM Sotheby’s u Velikoj Britaniji…

Fulvia 1600 HF Competizione predstavlja delo nikoga drugog do Aleksandra De Tomasa, koji je čvrsto veoravo da može putem ove serije primoliti Ford da otkupi kompnija Lancia i izbavi je iz finansijske krize. Tomaso je bio ubeđen da ukoliko američki proizvođač otkupi italijanski brend on može postati njegov izvršni direktor odmah pored svog prijatelja, generalnog direktora kompanije Ford, Lija Lakoka. Pre nego što je takav posao mogao biti sklopljen, Fiat se umešao u igru i otkupio brend Lancia.

Ispod ovog unikatnog automobila nalazi se standardna Fulvia šasija, ali je na njemu generalno načinjeno obilje posebnih modifikacija. Na primer, Lancia Fulvia 1600 HF Competizione poseduje sklopiv i podesiv zadnji stabilizator, haubu koja se otvara kao školjka, poklopac rezervoara za gorivo sa mogućnošću brzog uklanjanja, pleksiglas prozore i internu konstrukciju za ojačanje karoserije.

De Tomaso je posebno modifikovao šasiju kako bi smestila V4 motor zapremine 1,6 litara 30 mm niže, radi popravljanja centra gravitacije automobila i njegovog upravljanja. Dodatno, čvrsta zadnja osovina zamenjena je dvema zasebnim oscilirajućim viljuškama, dok veliki aluminijumski rezervoar u ovom modelu stoji u zadnjedm odeljku. Lista prodavca naglašava da je posebni model testiran 1970. godine radi potencijalnog učestovanja u trci izdržljivosti 24 Hours of Le Mans, ali da se to ipak nikada nije dogodilo.

U prethodnih nekoliko godina ova jedinica podvrgnuta je intenzivnim restauracionim procesima i predstvljana je na na brojnim događajima, uljučujući i Concours d’Elegance. Ova unikatna jedinica postavljena je na listi britanske kuće po startnoj ceni od 120.000 evra.

N.Đ.

Foto: RM Sotheby’s

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group