Unikatni Ford klasik kao najskuplji san svakog kolekcionara

Više slika

Više slika

Nekoliko je automobila ikoničnije od originalnog Ford GT40 modela, koji je osvajao titule '66. i '67. godine, ali i '68 i '69. na trkama 24 Hours Le Mans...

U pokušaju Henrija Forda da preuzme slavu kompanije Ferrari, kreirano je 12 Ford GT40 prototipova, koji su izgrađeni kao savršena trkačka formula. Od ovog ukupnog boja, izgrađeno je šest GT40 Roadster jedinica, a od tih šest primeraka u originalu preživeo je samo ovaj koji vidite u galeriji.

Ovo unikatno Ford vozilo je bilo u rukama Kena Majlsa, Kerola Šelbija i Džima Klarka, na trkama koje uključuju one na Laguna Seca, Sebring i Daytona stazama, gde se našao u ulozi test razvojnog automobila.

Za razliku od ostalih 11 GT40 prototip modela, ovaj nije bio uništen ili modifikovan na bilo koji način i nikada u svojoj karijeri. Radi poređenja, ostalih pet Roadster automobila opremljeno je krovnim panelima, što ih čini potpuno drugačijim od njega.

Do danas niko ne zna tačnu cenu ovog unikatnog i jedinog preživelog modela, ali kako stručnjaci procenjuju njegova prodaja bi mogla koštati svakog zainteresovanog oko, a možda i preko deset miliona dolara.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group