Unikatni Bondov prototip koji nikada nije stigao do proizvodnje

Jaguar C-X75 ime obećavalo je izvanredan automobil pefromansi, ali on nažalost nikada nije stigao na proizvodnu traku...

Međutim, za svakoga ko bude imao 864.000 funti, ova mašina predstavljaće ostvaranje svih snova i moći će da se pohvali naređim primerkom koji je startovao u jednom od Bondovih filmova, tačnije Spectre naslovu.

Kompanija Jaguar prvi put je predstavila C-X75 model tokom 2010. godine i oživela ga je uz pomoć Williams Advanced Engineering tima. Koncept poseduje dve dizel mikro gasne turbine i četiri električna motora koji kombinovano isporučuju 778 ks. Planovi za proizvodnju serijskog modela sa benzinskim turbom motorom i četiri električne jedinice najavljeni su maja meseca 2011. godine.

Na nesreću, Jaguar je ugasio ovaj projekat krajem 2012. godine, zbog globalne ekonomske krize. Odluka je pala najteže svim auto-entuzijastima kada je predstavljen C-X75 prototip modela, opremljen 1,6 litara velikim turbo i superčardž inlajn četvorocilindrašima, četiri električne jedinice i maksimalnom kombinovanom snagom od 89 ks, što bi proizvodnu seriju učinilo direktnim rivalom Porsche 918 Spider, McLaren P1 i Ferrari LaFerrari modelima.

Ovaj posebni C-X750 bio je jedan od svega sedam kaskaderskih automobila korišćenih u Spectre naslovu i dolazi sa šasijskim brojem 007. Iako izgleda kao potpuno funkcionalni C-X75 prototip koji je Jaguar razvio, on ipak ne poseduje kompleksni hibridni pogonski sklop i umesto toga pokreće ga srednje montirani V8 agregat sa superpunjenjem.

Moćni superautombil listovan je od strane Simon Drabble Cars kuće u Velikoj Britaniji i originalno je prodat trenutnom vlasniku iz salona Jaguar Land Rover Classic odeljenja. Ovaj stručnjak za Jaguar klasike servisirao je ovu mašinu tokom ovih godina, tako da će neko veoma dubokog džepa imati priliku da u svoju garažu doveze potpuno funkcionalni i unikatni Bondov automobil, koji je praktično u fabričkom stanju.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group