Unikanta ulično legalna verzija Group B reli modela kompanije Mitsubishi

U vrhunscu Group B reli šampionata, proizvođači su jurili kako bi se pridružili seriji, dok su fotografije jednog modela trkačkog automobila na kome je kompanija Mitsubishi radila tek nedavno po prvi put procurele u javnost...

Ekskluzivne fotografije nedavno su objavljene od strane Auto Express publikacije i poslate su kao deo interne korespodencije između japanskog brenda i britanskog uvoznika davne 1984. godine. Na fotografijama možemo videti ulično legalnu varijantu Starion RWD Group B trkačkog automobila.

Prema svemu što znamo, Starion 4WD je razvijen od strane japanske kompanije, tačnije njenog Ralliart tima u Velikoj Britaniji, kombinujući ekspertizu bivšeg tehničara kompanije Audi, Alana Vilkinsona i bivšeg vozača Endruja Kovana.

Kako je Auto Expres naveo, ovaj automobil je trebalo da poseduje dvolitarski turbo četvorocilindrični motor koji proizvodi otprilike 350 ks. Radi dodatnih performansi ovog automobila iskorišćeno je obilje elemenata kreiranih od ugljeničnih vlakana i kevlara, koji održavaju njegovu kilažu nešto malo iznad jedne tone. Mitsubishi je planirao i proizvodnju daleko naprednijeg Evolution modela koji bi posedovao veći 2,14 litara veliki agregat.

Ono što ovaj neobični Starion 4WD model automatski izdvaja od regularnih automobila u floti japanskog proizvođača jesu njegova četiri kružna fara, dok je normalna varijanta posedovala farove na podizanje.

Mitsubishi je predstavio prototipove Starion 4WD Group B trkačkog modela tokom jednog događaja 1984. godine, kao deo svog test režima. Takođe, postojali su planovi da se predstavi proizvodna varijanta modela na 1984 British Motor Show sajmu automobila. Na nesreću, Group B klasa je ubrzo ukinuta nakon niza incidenata i nekoliko smrtnih ishoda, koji su odneli živote Henrija Toivonena i njegovog suvozača Serđija Krestoa, na Tour de Corse reliju 1986. godine, tako da Starion 4WD nikada nije ugledao svetlost dana.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group