Trkački Maserati neprikosnovenog Fanđa

Više slika

Više slika

U modernom svetu motosporta, postoji puno toga što oduševljava njegove ljubitelje...

Sada su norme daleko veće i običan čovek je interaktivno uključen u sva zbivanja na trkačkoj stazi, bilo putem TV prenosa ili uživo na njihovim gledalištima. Ali, ovo nije bio slučaj davnih pedesetih godina prošlog veka, stoga je pravi raritet videti snimak iz tog vremena na kome je ovekovečena trka petostrukog osvajača titule Formula 1 i jednog od najvećih vozača svih vremena Huana Manuela Fanđa.

Na pomenutom snimku čuveni trkač, u pauzama, može biti viđen u svom Maserati 250F trkačkom automobilu na Modena Aero-Autodrome stazi takođe. Nažalost, ovaj snimak je zbog pravnih nesuglasica i autorskih prava uklonjen sa interneta, ali mi vam ovde predstavljamo njegov lični model kreiran na bazi automobila viđenog na tom čuvenom snimku u Modeni.

Do sada smo bili svedoci velikog broja svetskih šampiona našeg vremena, ali samo retki mogu biti upoređeni sa legendarnim Fanđom. Argentinski sportista, poznat kao “The Master”, osvojio je nekoliko titula i 24 grands prix medalje - uključujući dve u ovom automobilu koji vidite u galeriji i koji sada odlazi na aukcijsku prodaju. Automobil Maserati 300 S, kreiran je odmah nakon 250 F modela, a čuveni trkač kupio je svoje vozilo 1956. godine i sa njim osvojio dve titule - Portuguese Grand Prix i Brazilian Grand Prix takmičenja.

Ovaj čuveni sportski automobil poseduje trolitarski motor koji je bio manji od njegovih rivala, međutim, njegov neverovatan i inovativan dizajn klipova, radilica, cilindra i glave motora, omogućio mu je da bude daleko ispred svih jedinica tog vremena. Na "spaceframe" šasiju postavljena je aluminijumska karoserija koja je bila predivna isto koliko i neuništiva, a izdržala je test vremena protiv Ferrari 250 TR i Jaguar D-Type modela, inače najvećih rivala u polju sportskih automobila te ere.

N.Đ.

 

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group