Trkački 250 GTO specijal prodat za gotovo pedeset miliona evra

Više slika

Više slika

Unikatni Ferrari 330 LM/250 GTO model iz 1962. godine, za čiji je izgled bio zadužen brend Carrozzeria Scaglietti, prodat je aukcijski po ceni od 47.653.654,72 evra...

Čekić je označio kraj aukcije kada se cifra popela na oko 42,2 miliona, ali je ona ipak premašila 47 kada se uračunaju svi ostali dodaci uključeni u prodaju. Predaukcijska procena navodila je da bi ovaj specijalni model mogao biti prodat po ceni većoj od pedeset i pet miliona evra.

Ne postoji ni jedan Ferrari koji je poznatiji od 250 GTO modela. Automobil ograničene serije uživao je u veoma uspešnoj trkačkoj karijeri, ali je 1962. godine ACO, organizator 24 Hours of Le Mans trke, predstavio novu klasu u kojoj su bazu predstavljali modeli opremljeni isključivo većim četvorolitarskim agregatima. Ovaj posebni model, šasijskog broja 3765, posebno je modifikovan četvorolitarskom mašinom i postao je jedini GTO Tipo koji se trkao od 1962. godine za Scuderia Ferrari lično.

U najvećem delu, ovaj automobil je sličan drugim 250 GTO modelima, ali se zapravo smatra mešavinom između 250 GTO i 330 LM modela zbog većeg V12 agregata koji je zahtevao da se izmeni plan šasijskog poda. Ovaj model se takmičio u Le Mans trci 1962. godine, ali je sleteo sa staze i udario u bankinu nakon što su mu blokirale kočnice, posle čega je nažalost pao na pedeset i treće mesto. Suvozač Lorenco Bandini vratio se nazad u trku, ali je imao problema sa pregrevanjem zbog blokade u hladnjaku, što je nateralo tim da povuče automobil u pedeset i šestom krugu.

Nakon što su njegove trkačke dužnosti obavljene, automobil je prodat privatnom kolekcionaru koji ga je odmah nakon kupovine poslao u fabriku kompanije Ferrari, gde je konvertovan nazad prema specifikacijama regularnog 250 GTO modela. On je opremljen ponovo trolitarskim V12 motorom i danas uparenim sa petostepenom manualnom transmisijom. Automobil se trkao nakon toga u nekoliko prilika, pre nego što je prodat i poslat za SAD 1967. godine.

Bivši šampion Ferrari Club of America tima, Fred Lejdorf, kupio je ovaj model 1974. godine i zadržao ga u svom vlasništvu sve do 1985, kada ga je prodao sadašnjem vlasniku koji je zadužio RM Sotheby’s za njegovu prodaju tokom prošlog vikenda.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group