Toyota najavila model na gorivne ćelije

Toyota će u Frankfurtu predstaviti konceptni FCHV tj. Fuel Cell Hybrid Vehicle, dakle koncept automobil koji se pokreće gorivim ćelijama, kojim će pored predstavljanja najnovijih dostignuća na području tehnologije spomenutog pogona, ovaj japanski proizvođač takođe najaviti proizvodnu verziju, koja bi na tržište trebala da stigne do 2015. godine...


Toyota - model na gorivne ćelije



FCHV će, koliko je za sada poznato, pokretati pogonski sklop koji će činiti goriva ćelija, dva rezervoara vodonika, litijum-ionske baterije i električni Hybrid Synergy Drive. Za sada nema konkretnijih informacija, ali Toyota je potvrdila da su učinjena određena unapređenja u odnosu na pogonski sklop iz koncepta FCV-R.

Konkretnije, smanjena je veličina gorivih ćelija uz istovremeno povećanje isporuke električne energije. Autonomija je povećana na oko 560 km, a upotreba novih materijala je omogućila i rad na temperaturama do -30 °C.

Očekuje se da će za proizvodnu verziju kada stigne na tržište tokom 2015. biti potrebno izdvojiti oko 85.000 Eura, ali u Toyoti se nadaju da će do početka proizvodnje pronaći dodatne načine snižavanja cene. Više bi trebali da se zna nakon službene premijere za nešto više od nedelju dana.

O.R.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group