Top Gear otkriva - BMW i8 nije toliko brz koliko ste mislili

Više slika

Više slika

Ekipa emisije Top Gear kao i uvek donosi veoma interesantne teme, a kao što smo do sada sami mogli da zaključimo, niko nikada nije imao veći uticaj u svetu autmobilskog novinarstva od njih...

Ovoga puta su nam izneli činjenicu da je najnoviji i8 automobil kompanije BMW na Nirnburgringu ostvario vreme koje je za tri sekunde veće od onog koje je ostvario model Renault Megane, sada prilično davne 2008. godine.

Ovo je prilično razočaravajuća informacija, posebno kada imamo u vidu svu tehnologiju i8 modela, naprednu dinamiku i godinu proizvodnje, a dovodi do zaključka da ni u kom slučaju nije brz koliko bi moralo da se smatra.

Nemački tjuner BMW automobila AC Schnitzer, najavio je svoj projekat uz veliku pompu, uposlivši trkačkog vozača Markusa Oestriča kako bi finiširao krug u Nirnburg ringu za 8 minuta i 19,8 sekundi u modifikovanom i8 modelu sa nižim vešanjem, lakšim točkovima i aerodinamičnom karoserijskom opremom.

Ovo je veoma sporo, oko 37 sekundi sporije od modela Honda Civic Type R, rekordera u klasi modela sa prednjom vučom, koji je malo slabiji, ali je za 180 kg lakši, štaviše, sporije je i od vremena RenaultSport Megane R26.R modela koji je isti posao završio za 8:17 sekundi pre devet godina, postavljajući rekord po prvi put u pomenutom segmentu.

Jedno je sigurno, BMW i8 nikada zapravo i nije dizajniran kako bi bio brz na trkačkoj stazi, dok sa druge strane, Megane i Civic jesu itekako, ali ovo navodi na jedno pitanje: zašto bi se tjuning brend AC Schnitzer uopšte mučio oko toga? Iz kog razloga bi trošio vreme, novac, postavljanje rekorda, u kome i8 ne predstavlja relevantno vozilo i u suštini, nije preterano brz?

Što je najvažnije, u najnovijem videu, možete videti zašto je i8 toliko spor, da li je njegovo loše vreme vezano za gume, težinu, hibridni sistem ili je kompanija AC Schnitzer kreirala spojlere i pragove ovog automobila od olova koje je veoma vešto maskirala kao ugljenična vlakna.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group